IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 14 май

08:01 | 14.05.09 г.
Преглед на печата за 14 май

Петър Димитров: Икономиката се е свила с 3-4%
в. Дневник

Българската икономика се е свила между 3 и 4% от януари до март, съобщи икономическият министър Петър Димитров в сряда, три дни преди Националният статистически институт да оповести оценката си за брутния вътрешен продукт. Данните за първото тримесечие, изнесени от Димитров, надминават и най-песимистичните прогнози, които стигаха до 2% спад.

Не за пръв път министърът предварително оповестява информация, която след това се потвърждава от институциите. С уговорката, че изчакват официалните числа на статистиката, анализатори посочиха като причина за по-тежкия от очакваното спад отражението на кризата върху сектора на услугите. Повечето прогнози досега отчитаха като основен губещ само индустрията.

Пред БНТ Петър Димитров прогнозира, че през второто и третото тримесечие на годината българската икономика все пак ще излезе над нулата с помощта на селското стопанство и туризма, "ако природата позволи". Той допусна ново влошаване в края на годината, но изрази оптимизъм за общата ситуация в България, сравнявайки я със срива на латвийската икономика с 28.7% през първото тримесечие.

Правителството ухажва инвеститорите преди изборите
в. Новинар

Държавата свали прага на вложената сума, която трябва да инвестират предприемачи, за да бъдат определени от държавата като инвеститори от клас А. Това предвиждат промени в Закона за насърчаване на инвестициите, гласувани вчера на първо четене в Комисията по икономическа политика в парламента.

Така, за да бъдат определени от държавата за вложители от най-висок клас, компаниите трябва да вложат у нас 32 млн. лв. Досегашното изискване беше за 70 млн. лв. Инвеститорите от клас А се ползват с привилегии от страна на държавата, като например да им се осигури терен, върху който да построят завод. Предложението за промяната е на БСП депутата и зам.-шеф на комисията Петър Кънев.

Кризисният щаб за боклука се оказа незаконен
в. Сега

Сагата около кризата със софийския боклук стигна до пълен абсурд. Противно на намеренията на правителството Националният кризисен щаб да работи още месеци наред от вторник той е незаконен. Де юре не съществува и криза, защото парламентът е отменил целия закон за управление при кризи, по който е създаден и щабът. Министерският съвет обаче вероятно ще се измъкне от положението, като прекръсти кризата на бедствие и ще преназначи кризисния щаб по закона за бедствията. До късно снощи нямаше информация дали има заповед за подобна промяна.

Строителни фирми преквалифицират служителите си
в. Новинар

Масова практика при строителните фирми у нас е да преквалифицират служителите си в момента, за да не останат те без работа в кризата. Това каза вчера председателят на Българската строителна камара Симеон Пешов. Най-засегнати са работниците, които досега са извършвали довършителни работи по строежа на сгради, тъй като в момента строителството е замразено. Затова тези служители могат да се обучат да строят например пътища.

Кредиторите на "Кремиковци" си поискаха комбината
в. Сега

Ден преди да изтече поредната отсрочка за спиране на синьото гориво към "Кремиковци", облигационерите на комбината поискаха да поемат управлението в свои ръце. "Понеже до юни, когато трябва да се представи оздравителен план, разговорите с инвеститори няма да бъдат финализирани, предлагаме още сега основните кредитори да поемат управлението на дружеството, за да го оздравят", аргументира се Георги Прохаски от името на Комитета на облигационерите. Писмото му е от онзи ден и е адресирано до икономическия министър Петър Димитров и синдика на дружеството Цветан Банков.

Кредиторите вече са наели американска компания, която днес ще влезе в комбината, за да проучи състоянието му и до две седмици ще фиксира основните параметри на оздравителния план. Затова кредиторите настояват държавата да не спира засега газа и тока за комбината. Източници на "Сега" издадоха, че държавата води и усилени преговори с кредиторите дълговете към тях да бъдат капитализирани в акции.

Шест фирми с мерак да правят първите два мултиплекса
в. Сега

Само 6 компании пожелаха да участват в процедурата за избор на фирма, която ще изгради и експлоатира първите два частни мултиплекса с национален обхват. Това личи от публичния регистър на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Крайният срок за подаване на заявленията изтече на 12 май.

За първия етап от цифровизацията на ефира остават да се борят БТК, "Интерактив медия сървисиз", австрийската ORS, "Техно ентъртейнмънт" ООД, чешката "Тауърком" и латвийската "Хану Про България" ЕАД.

Строежът на "Тракия" се отлага за неясно кога
в. Дневник

Строителството на магистрала "Тракия" се отлага за неопределено време. Причината е, че проектът за оставащите стотина километра от Стара Загора до Карнобат ще се строи с европейски пари, каза Иван Атанасов, председател на надзорния съвет на Националната агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ). Постигнахме споразумение с транспортния министър Петър Мутафчиев магистралата да бъде включена в оперативната програма "Транспорт", съобщи Атанасов.

Това означава, че сега проектът трябва да бъде одобрен от комитета за наблюдение на програмата, който се събира в началото на юни. След това трябва да се подготвят нови тръжни документи и апликационни форми за кандидатстване, които трябва да бъдат одобрени от Брюксел. Но това не е всичко - необходимо е още и публично обсъждане на доклада за оценката на въздействие върху околната среда, обясни Атанасов. По тези причини ръководството на НАПИ вече не се ангажира с никакви срокове кога ще започне строителството на "Тракия".

Скандални сделки пак изскочиха от "Софийски имоти"
в. Дневник

Едно от дъщерните дружества на общинската фирма, "Софийски имоти", е сключило четири договора за предварителна продажба на терени въпреки наложения мораториум за подобни сделки. Това съобщи новият изпълнителен директор на дружеството Камен Манев пред съветниците от стопанската комисия. Договорите са сключени от "Заводпроект". Дружеството е 100% собственост на "Лабело", което е притежавано изцяло от "Софийски имоти".

Става въпрос за един терен, четири апартамента и ателие, а споразуменията са сключени в периода януари-февруари 2008 г., обясни Манев. Той уточни, че тогава дружеството все още е било управлявано от стария борд и изпълнителен директор.

20 процента от фермерите у нас може за останат без субсидии
в. Новинар

Около 14 000 земеделски производители все още не са подали заявки за размера на площите, които обработват, за да получат субсидии от еврофондовете. Това каза вчера пред Дарик радио земеделският министър Валери Цветанов. Крайният срок за подаване на документи за размера на нивите, които стопанисват фермерите, изтича в края на тази седмица, припомни министърът. Стопаните трябва да подадат документи в областните земеделски служби. Цветанов обясни, че между 500 и 800 фермери няма да получат европомощи, тъй като умишлено са декларирали, че обработват по-големи площи от реалното, за да вземат повече пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още