IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разследват Метро, Билла и други вериги у нас за злоупотреба с монопол

КЗК се самосезира срещу шест големи търговски вериги по подозрение за антиконкурентни практики спрямо доставчиците на храни

16:25 | 13.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Разследват Метро, Билла и други вериги у нас за злоупотреба с монопол

„Метро Кеш & Кери” ЕООД, „Билла България” ЕООД, „Кауфланд България” ЕООД, „Пикадили” АД, „Максима България” ЕООД и „Хит хипермаркет” ЕООД попаднаха във фокуса на вниманието на антимонополните органи, които започват разследване на дейността на търговските вериги, става ясно от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Производството срещу компаниите е образувано по повод постъпили сигнали от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), както и въз основа на собствени анализи на КЗК, относно наличието на забранени вертикални споразумения и антиконкурентни практики, налагани от големите търговски вериги спрямо доставчиците на храни и бързооборотни стоки.

Посочените от КРИБ търговски практики са констатирани в редица документи на институциите на ЕС. В тях Европейската комисия и държавите членки се задължават да предприемат конкретни мерки за идентифициране и коригиране на всички видове потенциални антиконкурентни практики, които водят до изкривяване на пазара и неравномерно разпределяне на маржа, по веригата производство - предлагане на хранителни стоки на дребно. Подобни практики, които нарушават конкуренцията и изкривяват пазара са във вреда и на потребителите, казват от комисията.

Засега не е ясно колко време ще продължи проучването. От КЗК обясниха, че срок не може да бъде поставен, тъй като периодът зависи от редица фактори, като сложността на случая, броя на ответниците, степента на сътрудничество от тяхна страна и пълното гарантиране правото им на защита.

В окончателното решение по случая КЗК може да установи нарушение и да наложи санкция, както и да постанови прекратяване на нарушението. При установяване на антиконкурентни практики КЗК също може да постанови решение за поемане на задължения от страна на търговските вериги за преустановяването им.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още