IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ДКЕВР: Цената на топлоенергията пада с 20% от юли

Цената на топлоенергията за София от юли ще намалее от сегашните 68 лв. за мегаватчас до около 60 лв. за мегаватчас

12:51 | 13.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
ДКЕВР: Цената на топлоенергията пада с 20% от юли

Цената на топлинната енергия (парно и топла вода) в страната от 1 юли по всяка вероятност ще бъде напалена с около 20%. Това прогнозира днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов, цитиран от БТА.

По думите му, това е възможно, тъй като прогнозната цена на природния газ за третото тримесечие на годината, обявена преди дни от Булгаргаз, е с близо 30% по-ниска от настоящата.

ДКЕВР определя пределните цени на топлоенергията отделно за всяко от топлофикационните дружества в страната, според индивидуалните им разходи и инвестиции. Сега топлоенергията в София е от най-евтините в страната, тъй като по разпореждане на министъра на икономиката и енергетиката, цените на държавната столична топлофикация са под пределните.

В тази връзка Константин Шушулов коментира, че при понижение на цената на топлоенергията за София с около 20% от юли, тя ще намалее от сегашните 68 лв. за мегаватчас до около 60 лв. за мегаватчас, тъй като изчислението се прави спрямо определената от ДКЕВР пределна цена от 74 лв. за мегаватчас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още