IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Застраховка за отвличане срещу откуп – ново явление на родния пазар

Полицата ще покрива разходи по преговорите, пропуснати ползи в резултат на отвличането, разходи по откупа и др.

12:47 | 13.05.09 г.
Застраховка за отвличане срещу откуп – ново явление на родния пазар

За първи път в България започва да се предлага нестандартният застрахователен продукт Застраховане срещу отвличане, от който българският пазар доказа в последно време, че има нужда. Според компанията, която предлага продукта, такава застраховка отдавна се предлага на Запад.

„Продуктът е съвместен с Lloyd’s London, които имат над 70% дял в сегмента в световен мащаб“, обясни на пресконференция Стефан Софиянски, председател на УС и изпълнителен директор на ЗК Лев инс АД.

„Лев инс няма екслузивитет за България върху този продукт на Lloyd’s и той евентуално може да бъде предлаган и от други компании, но за първи път Lloyd’s избира да предлага продукта си чрез представител, а не директно“, допълни той. Причината за създаването на продукта е тенденция към свръхпрофесионализиране на „бизнеса” с отвличанията, уточниха от Лев инс.

Продуктът е насочен към корпоративни клиенти и физически лица. За пример бяха дадени отвличанията на българи в Нигерия, Сомалия, както и у нас.

Полицата ще покрива разходи по преговорите, осигуряването на независим преговарящ, пропуснати ползи в резултат на отвличането, разходи по откупа, хонорари на адвокати и консултанти, разходи по оказване на психологическа и медицинска помощ и други.

Застрахователят ще прави предварителна оценка на риска и ще предлага превантивни мерки, така че да не се стигне до отвличане. Ще се проучват маршрути, потенциални опасности, лоялност на личната охрана и сигурност на жилището. Ще се изследват и икономическа свързаност и потенциални конфликти на интереси.

ЗК Лев инс АД ще работи съвместно с полицията при случаи на обслужване, дали близките желаят да работят с полицията ние не можем да кажем, заяви Стефан Софиянски. Продуктът се разработва от няколко месеца, уточниха от застрахователя.

Цената на услугата зависи от района на покритието - България, Европа, целия свят. Практиката показва, че има сключени полици с лимит от 100 млн. евро.
От компанията казаха, че не се притеснява от застрахователни измами, „защото Lloyd’s има опит с хиляди случаи“.

Смъртта на отвлечения не е обект на този тип застраховка. Ако рискът на лицето е нисък, то тарифното число ще бъде по-ниско. Сключване на полица може да се откаже, когато се прецени, че има риск от инсцениране на застрахователна измама.

„Продуктът няма да е бутиков и вече имаме запитвания от корпоративни клиенти, които искат да осигурят своя мениджмънт при пътуване в рискови райони“, казаха от дружеството. Плащането на обезщетението се поема от презастрахователя Lloyd’s.

По думите на Софиянски дружеството си е поставило песимистични цели за премиен приход от продукта, „но е сигурно, че ще има много голям интерес“. „Дай боже този продукт да има нисък пазарен дял“,каза още той.

Списъкът на лицата, обект на застраховане, ще се пази като класифицирана информация, по съответен ред и процедури, за които компанията е сертифицирана.

ЗК Лев инс АД, която планираше IPO на БФБ-София, е на четвърто място по премиен приход сред българските застрахователи, като отчита над 10 млн. лв. печалба за 2008 г. Основни акционери са Лев Корпорация, израелските Яад Пирзул 1984 и Рахити Меир Класик, както и българската АС-БГ. От август 2007 г. акционер в застрахователя са и два от фондовете на американската Джулиус Байер Инвестмънт Мениджмънт. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още