IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 13 май

07:48 | 13.05.09 г.
Преглед на печата за 13 май

Депутатите са изхарчили 3 млн. лв. за командировки
в. Дневник

За командировки в чужбина през 2008 г. Народното събрание е изразходвало около 1.5 млн. лв., а за пътувания на народните представители при посещения в избирателните райони са дадени около 1.4 млн. лв. Това показва отчетът за изпълнението на бюджета на парламента за миналата година. За участие в структури и асамблеи, в които парламентът членува, са дадени 630 хил. лв. За посрещане на международни делегации са отишли 1.1 млн.. лв. През 2008 г. на депутатите са били удържани 107 262 лв. за общо 1133 отсъствия от пленарната зала. Над 84 хил. лв. пък са удържани на народните представители, тъй като не са били на заседания на комисии. За текущи ремонти през 2008 г. са изразходвани близо 1.2 млн. лв. За новата компютърна система за гласуване в пленарната зала са дадени 549 хил. лв., а за интегрираната информационна система - 136 хил. лв., в което се включва електронният вариант на Държавен вестник.

Първите ловни зони се пускат предизборно на концесия
в. Дневник

Агенцията по горите пуска предизборно на концесия първите 34 от общо 120-те дивечовъдни участъка, стопанисвани до момента основно от държавата. Конкурсите ще се проведат до края на юни, документите на кандидатите ще се приемат между 13 май и 18 юни за различните региони от страната. Зоните ще се отдават под наем за период от 15 години, срещу което ползвателите ще инвестират в опазването на дивеча и ще печелят от ловен туризъм, обясни зам.-председателят на агенцията Йордан Радославов.


МВФ сгрешил данни за България
в. Сега

Международният валутен фонд призна, че е допуснал грешки в прогнозите си за необходимостта от външно финансиране на държави от Източна Европа и вчера коригира данните си. Изчисления за България също са били сгрешени, се разбра вчера. Неверни са се оказали сметките на фонда за съотношението между валутните резерви и обема задължения, които държавите трябва да покрият през 2009 г. Понякога корекцията е в пъти. Специално за България съотношението е променено от 188% на 132%.

Нараства броят на неосигурените българи
в. Дневник

Броят на неосигурените българи е нараснал с 22 хил. за първите три месеца на 2009 г. в сравнение със същия период на миналата година и е достигнал 1.013 млн. души, съобщиха от здравната каса. От институцията отчетоха, че разходите им продължават да са по-големи от приходите. За март например от здравни вноски и трансфери в касата са влезли 125 млн. лв., а са похарчени 161 млн. лв.

Основните разходи в бюджета са за здравноосигурителни плащания, като за тях през месец март са изразходвани 155,8 млн. лв. и съставляват 96,2 на сто от всички плащания на институцията за периода.

"Титан" си поиска извънредни 700 000 лв. за чистенето на София
в. Сега

Извънредни финансови претенции към Столична община предяви един от кризисно викнатите от общината чистачи в София - консорциум "Титан Чистота София". За месец март кметството е признало на фирмата дейност за 600 000 лв., но от "Титан" твърдят, че реално са свършили работа за 1.3 млн. лв.

Искането изобщо не е поставено пред Столичния инспекторат, който отговаря за протоколите по приемане на дейността, а директно е пратено до общинския съвет, разбра се на заседание на общинската бюджетната комисия. В писмо до СОС от "Титан" твърдят, че инспекторите са признали по-малко работа за март, защото не са отчели количествата боклуци, натрупани извън кофите по време на кризата с боклука. Затова фирмата претендира да получи горница от 700 000 лв. над вече признатите 600 000.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още