IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 12 май

08:02 | 12.05.09 г.
Преглед на печата за 12 май

Наредба на здравното министерство взриви пазара на лекарства
в. Дневник

Неочаквана промяна в наредбата за цените, по които здравната каса плаща лекарствата, заплаши да остави много пациенти без ефикасно лечение и дори да срине пазара на медикаменти у нас. Тя е на Министерството на здравеопазването и предвижда всички препарати с една и съща съставка, независимо че са на различни производители, да се продават в аптеките на една и съща цена - задължително най-ниската, за да бъдат покривани от осигурителната институция. В противен случай касата няма да ги плаща. Изискването влиза в сила от 1 юни заедно с новия позитивен списък, по който се плащат медикаментите с публични средства.

Според здравното ведомство целта е при повечето групи лекарства да отпадне изискваното досега доплащане от пациентите.

Производителите и вносителите на медикаменти определиха промяната като предизборен ход, който няма да има успех. Те заплашиха, че не могат да продават продуктите си под себестойността им и затова ще изтеглят от пазара над 910 медикамента.

С една трета са се увеличили ипотекирани имоти за продажба
в. Дневник

С около една трета са се увеличили ипотекираните имоти за продажба през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата, показват данните на Агенцията по вписванията. Наложените възбрани са 6022 срещу 4526. В тях необслужваните ипотеки са около 90% от случаите. Останалите са възбрани на имоти за неплатени данъци и други. Случаите на увеличаване на просрочията на ипотеките започват в края на миналата година и продължават през тази, показват данните на Агенцията по вписванията. Те съвпадат и с наблюденията на брокери, съдия-изпълнители и банкери. Според представители на банковия сектор, пожелали анонимност, увеличение на изкарваните от банките ипотекирани имоти за публична продан е имало от края на миналата година до първите два месеца на тази. По думите им от март се наблюдава забавяне на темпа. Според Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители, има увеличение на изкарваните за продажба ипотекирани имоти, но то не е драстично. Той прогнозира, че ако кризата се задълбочи, нарастването ще бъде по-голямо.

До 2010 г. "единният фиш" по границите остава само за камиони
в. Сега

Въведеният електронен "единен фиш" за контрол на граничните пунктове трябва да остане само за камионите, а леките коли при влизане в страната ще купуват само винетки. Това са част от изискванията, които страната трябва да покрие до март 2010 г., за да влезе в шенгенското пространството, съобщи вчера директорът на "Гранична полиция" Красимир Петров. Той допълни, че предстои оборудване на нови автоматизирани работни места по българските ГКПП-та за обработка на биометрични данни и електронни документи за самоличност.

Искат категории за СПА хотелите
в. Стандарт

Допълнителна категоризация за СПА и уелнес хотелите и центровете искат от бранша. Необходими били промени в законите, които да гарантират качеството на услугите в тези места. Задължително е персоналът в тях да има нужната квалификация, обединиха се на пресконференция кинезетерапевти, експерти и представители на туризма. Предложенията за новите изисквания вероятно ще бъдат внесени в парламентарната здравна комисия. Експертите искат и национален регистър, в който да се вписват подготвените за работа в СПА центрове кадри. Без промени в законите ще последва отлив на туристи, обобщиха от бранша.

Две IT компании се сливат
в. Дневник

Системният интегратор "Грамма системс" и ИТ компанията "Нет Ис" (фирми, предлагащи комплексни решения в областта на информационни и комуникационни технологии (ИКТ), обявиха сливането си. Новата структура, която все още няма име, ще се влезе в топ 10 на българските IT фирми по оборот, смятат представители на обединените фирми. "Грамма системс" и "Нет Ис" работят общо с над 900 клиента. За 2009 г. новосформираната компания се надява да отбележи ръст на оборота си от 25%. ИТ експерти коментират, че това е оптимистична прогноза в контекста на очаквания драматичен спад на пазара на софтуерна и хардуерна интеграция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още