IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Усилва се спадът на приходите от продажби във вътрешната търговия

В търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт се отчита значителен спад от 34,6%

11:48 | 11.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Усилва се спадът на приходите от продажби във вътрешната търговия

Приходите от продажби в сектор “Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” за март 2009 г. намаляват с 12,1% в сравнение със същия месец на предходната година, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). За сравнение приходите от продажби във вътрешната търговия за февруари намаляха с 10,1% на годишна база.

В търговията на дребно регистрираното намаление е 8,4%, като от всички наблюдавани групи единствено в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия е отчетен ръст от 2%. Във всички останали групи се наблюдава спад в границите от 1,1% в търговията с фармацевтични и медицински стоки до 15,6% в търговията с компютърна и комуникационна техника.

В търговията на едро общото намаление от 9,8% се дължи на отрицателните темпове във всички съставни групи, с изключение на търговията с нехранителни потребителски стоки, където се наблюдава увеличение с 1,4%. По-съществено намаление е отчетено в търговията с машини и оборудване – 21,5%, и търговията с компютърна и комуникационна техника – 16,3%.

Значителен спад е регистриран в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт – 34,6%, определен основно от намалението в търговията с автомобили и мотоциклети с 35%. Дейността е структуроопределяща и формира около 94% от обема на приходите.

На месечна база през март приходите от продажби нарастват с 5% в резултат на увеличението във всички основни търговски дейности. Темповете са близки и достигат 5,1% в търговията на дребно, 5% в търговията на едро и 4,5% в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт.

За периода януари - март приходите от продажби намаляват с 8,9% в сравнение със същия период на предходната година, което се дължи на регистрирания спад и в трите основни търговски дейности. В търговията на дребно и търговията на едро отрицателните темпове са близки - съответно -5,7 и -6,4%. В търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт намалението е значително по-голямо и достига 31,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още