IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП за първо тримесечие и промишленото производство за март през седмицата

В петък излизат данни за ПЧИ, външните заеми и състоянието на текущата сметка за март

09:07 | 11.05.09 г.
БВП за първо тримесечие и промишленото производство за март през седмицата

Предстоящата работна седмица е наситена с корпоративни и макроикономически новини.

Днес Националният статистически институт ще изнесе данни за производството и продажбите в промишлеността, строителството и търговията за март 2009 година. Освен това НСИ ще публикува данни за продажбите на дребно по цени на реализация за първо тримесечие, както и предварителни данни за търговията със стоки със страни от ЕС за февруари.

През февруари промишленото производство отчете спад от 17,7% на годишна база, а през януари спадът бе 13,3% на годишна база.

Днес ще се проведе Общо събрание на акционерите на И Ар Джи Капитал – 1 АДСИЦ, на което акционерите ще гласуват за разпределяне на 100% от печалбата за миналата година, или 727 063 лева (0,2423 лева брутен дивидент на акция).

Днес е последната дата за сключване на сделки с акции от капитала на Парк АДСИЦ, Софарма АД и ТБ Корпоративна Търговска Банка АД с право на участие в предстоящите ОСА на дружествата. На ОСА ще бъде гласувано за разпределяне на финансовия резултат за миналата година.

Във вторник националната статистика ще изнесе предварителни данни за търговията със стоки със страни извън ЕС за март 2009.

Утре ще се проведе ОСА на Лавена АД, като акционерите ще одобряват дружеството да получи допълнително финансиране в размер на 1 500 000 евро от Балтимор ЕООД – свързано с Лавена АД лице в качеството му на акционер, притежаващ 48.37% от акциите на Лавена.

Във вторник ще се проведе и ОСА на И Ар Джи Капитал – 2 АДСИЦ. Предвижда се финансовият резултат на дружеството за 2008 г. в размер на 897 152,23 лв. да се разпредели като дивидент на акционерите. Брутният дивидент на една акция е в размер на 0,26 лв.

Желаещите да вземат участие в предстоящото ОСА на Софарма Трейдинг АД могат да го направят, ако купят акции до утре, 12 май. На събранието акционерите ща гласуват за разпределяне на 2,4 млн. лв. за дивиденти.

Същото се отнася и за акционерите, които възнамеряват да посетят ОСА на Фазерлес. Сред проектите за решение на предстоящото ОСА е разпределяне на дивидент в размер на 1 лев на акция.

Инфлацията и индексите на потребителските цени за април 2009 година ще станат известни на инвестиционната общност в сряда.

В сряда Българска народна банка ще обяви данни за депозитите и кредитите по икономически дейности за първо тримесечие на 2009.

На 13 май (сряда) е последната дата за придобиване на акции от капитала на Първа Инвестиционна Банка АД с право на участие в предстоящото Общо събрание на акционерите на банката. Сред по-важните точки от дневния ред са вземане на решение за капитализиране на печалбата за миналата година, която е в размер на 50,9 млн. лв. и неразпределяне на дивидент на акционерите.

В петък НСИ ще публикува експресни оценки за брутния вътрешен продукт (БВП) за първо тримесечие на настоящата година. Експресните оценки на статистиката за четвъртото тримесечие на миналата година показаха ръст на икономиката на страната с 3,6 на сто на годишна база. По-късно данните бяха ревизирани в посока надолу, като БВП е нараснал с 3,5% през октомври-декември на годишна база. Основен двигател на ръста бе аграрният сектор.

Същия ден БНБ ще публикува данни за платежния баланс за март, от които ще стане ясно какво е състоянието на текущата сметка, колко са преките чуждестранни инвестиции и заеми през месеца. Също в петък БНБ ще изнесе данни за външната търговия за февруари.

На практика крайното салдо на платежния баланс за март е вече известно – активите на управление „Емисионно“ на БНБ паднаха през третия месец на годината с 384,5 млн. лв. и точно толкова е дефицитът по платежния баланс (без отчитане промените в курсовете на ценните книжа, в които управлението инвестира).

През февруари спадът на дефицита по текущата сметка се ускори до 66% на годишна база спрямо януари, когато на годишна база дефицитът се сви с 45%. Преките чуждестранни инвестици в страната през февруари възлязоха на 226,1 млн. евро при 344,9 млн. евро за същия период на миналата година. През януари ПЧИ в страната бяха 206,2 млн. евро.

В петък националната статистика ще изнесе данни за доходите, разходите и потреблението на домакинствата за март 2009 и броя на жилищните сгради през 2008 година.

Последната дата за сключване на сделки с акции, даващи право на глас в ОСА на Топливо АД, е 15 май, петък. На ОСА на дружеството ще се гласува по проект за овластяване на Съвета на директорите и изпълнителните директори да сключат договори за срок от 1 до 3 години за покупка на зърно на стойност общо до 25 млн. лв. Договорите ще се сключат с Петромел 1 ООД, което е заинтересовано лице спрямо Топливо, защото е свързано с мажоритарния собственик на дружеството - Синергон холдинг АД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още