IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Булгаргаз прогнозира с 30% по-евтин природен газ от юли

Намалението е свързано с по-ниските цени на алтернативните горива през последните месеци

16:04 | 08.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз прогнозира с 30% по-евтин природен газ от юли

„Булгаргаз” ЕАД прогнозира, че цената на природния газ за третото тримесечие на 2009 г. следва да бъде 382,63 лв. за 1000 куб. м без ДДС, съобщиха от компанията, дъщерна на „Български енергиен холдинг” ЕАД.

Намалението със 163,34 лв. за 1000 куб. м газ, т.е. с 29,9% спрямо настоящата цена, е в резултат основно на по-ниските през последните месеци цени на алтернативните на природния газ горива на международните пазари и по-ниския валутен курс на щатския долар към лева, посочват от Булгаргаз.

Настоящата прогноза дружеството дава в съответствие с изискванията на Закона за енергетиката, според които в едномесечен срок преди подаване в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на заявлението за изменение на действащите цени за всяко тримесечие, следва прогнозите публично да се оповестят.

Окончателното предложение на „Булгаргаз“ ЕАД за цената на природния газ за перида юли-септември 2009 г. ще бъде съобщено до 10 юни, като бъдат отчетени настъпилите към този момент промени във факторите (цени на алтернативните горива и курса на долара), формиращи цената, допълват от компанията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още