IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Привилегированите акции на Химимпорт се търгуват с 2% над обикновените

Днес беше първия ден от търговия с правата, които формират цената на придобиване на привилегированите акции

14:29 | 08.05.09 г.
Привилегированите акции на Химимпорт се търгуват с 2% над обикновените

Днес започна търговията с правата за участие в увеличението на капитала на Химимпорт АД, а цената им заедно с емисионната стойност на една нова привилегирована акция дава стойността на придобиване на една нова акция. Днес търговията с правата затвори при 0,121 лв. за брой. За една нова акция са нужни 1,6666665 права, което при последната цена за днес прави 0,2017 лв. Заедно с емисионната цена на една акция от 2,22 лв. общата стойност за придобиване на една привилегирова акция е била 2,4217 лв.

Днес обикновените акции на Химимпорт АД приключиха търговията при цена от 2,375 лв. за акция. Разликата между двете цени е 2% в полза на привилегированите акции, тоест пазарът вече оценява по-скъпо книжата в процес на емитиране спрямо вече емитираните обикновени акции. Такова беше очакването и на Владислав Панев, председател на Съвета на директорите на УД Статус Капитал АД.

Увеличението на капитала на Химимпорт АД е с 90 млн. привилегировани акции с емисионна стойност 2,22 лв. за акция и гарантиран дивидент от 9% от емисионната стойност. Така капиталът на дружеството ще бъде разпределен в близо 240 млн. акции при пълно записване на новата емисия. Минималният размер на новата емисия, при който тя ще бъде успешна, е записването и плащането на 63 млн. акции.

Има четири условия за конвертирането на привилегированите акции в обикновени, като най-рано това може да стане на третата година, а най-късно на седмата.

Химимпорт възнамерява да използва нетните приходи от предлагането на новите акции за записване на акции от предстоящото увеличение на капитала на “Параходство българско речно плаване” АД и “ЦКБ груп” ЕАД, за финансиране на модернизацията и разширението на летища Варна и Бургас, за финансиране изпълнението на инвестиционните програми на пристанище Леспорт и Порт Балчик, за погасяване на задължения към свързани лица, за придобиване на дългове, за придобиване на акции и дялове в други дъщерни и асоциирани дружества, както и на участия в дружества с потенциал за преструктуриране и развитие.

Търговията с правата от увеличението на капитала на Химимпорт АД приключва на 20 май, съобщи БФБ-София. Датата на аукциона за неизползваните права, ако има такива, е 29 май. Начална дата за записване на акциите е 7 май, а крайната – 12 юни.

Борсовият член, упълномощен да обслужва увеличението на капитала, е ТБ УниКредит Булбанк АД, а ко-мениджър е ТБ Централна и кооперативна банка АД.

Банката, в която ще бъде открита набирателна сметка, е ТБ УниКредит Булбанк АД.

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още