IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 8 май

08:10 | 08.05.09 г.
Преглед на печата за 8 май

ЕБВР отделя 50 млн. евро за подкрепа на малкия бизнес в България
в. Дневник

Бордът на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) одобри отпускането на заем в размер на 50 млн. евро за UniCredit Bulbank, съобщиха от финансовата институция. Парите са част от средствата, които банката отделя за региона, с цел подкрепа на местните икономики в условията на световна финансова криза.

Заемът е за срок от пет години. Парите ще бъдат предназначени за средно- и дългосрочно кредитиране на малки и средни компании, които разполагат максимално с 249 служители и оборот до 50 млн. евро.

"Гражданска" изкара целия застрахователен бранш на загуба
в. Дневник

Загубите от задължителната застраховка "Гражданска отговорност" вече сериозно се пренасят и върху общите резултати на целия застрахователен бранш, показва статистиката на Комисията за финансов надзор за миналата година. Към края на 2008 г. целият сектор завършва със загуба от 2.4 млн. лв. от основна и съпътстващи дейности, което не се е случвало в предишните три години, сочи справка в архивите на комисията. Година по-рано секторът имаше печалба от 70 млн. лв. Основната причина за лошия резултат е застраховката "Гражданска отговорност", по която почти всички компании търпят загуби, коментираха представители на бранша.

Искаме заем само за строежа на "Белене"
в. Новинар

България ще търси заем за АЕЦ „Белене”, но само за строителните дейности, които ще се извършват през тази година. Това заяви вчера зам.-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев. Това означава, че страната ни няма да вземе 3,8 млрд. евро кредит от Русия сега, а само част от тази сума, нужна за изграждането на бетонните основи на централата, корпуси на първия от двата реактора, каза Куюмджиев.

Той обаче не посочи за каква сума става въпрос. Първият от двата реактора на централата трябва да е готов 2014 г. Преди време стана ясно, че в руския бюджет има отделени 3,8 млрд. евро за строежа на „Белене”.

Средствата най-вероятно ще бъдат отпуснати от руската "Росексимбанк". Куюмджиев посочи, че държавата ни може да търси заем и за дейностите по централата през следващата година. Причина за това е германският инвеститор в проекта - RWE няма възможност да осигури финансиране през 2010 г.

Пощите ще продават билети за влак
в. Дневник

"Български пощи" проучват възможността за продажба на билети за влакове през пощенските станции, съобщи изпълнителният директор на дружеството на Енцеслав Харманджиев. Идеята е пътниците, които живеят в села и градове без жп гари, да не пътуват излишно, за да си резервират билети. Намеренията на пощенския оператор е места да могат да се запазват в 50 станции. От ръководството на дружеството не се ангажираха с конкретни срокове кога могат да започнат реалните продажби.

Таксата за теглене от банкомат вече гони 1 лев
в. Сега

Тегленето на пари в брой от банкомат вече гони 1 лв., показва справка в тарифите на трезорите. Става въпрос само за теглене на пари от автомат на друга банка, а не на тази, която е издала картата. Обикновено трезорите освобождават от тази такса собствените си клиенти.

Отскоро обаче таксата за услугата покачи най-голямата банка у нас УниКредит Булбанк - от 0.70 лв. на 0.98 лв. Толкова ще плати всеки притежател на нейна карта, ако реши да изтегли независимо каква сума от банкомат на друга банка. Също 0.98 лв. плащат и клиентите на Прокредит Банк. Големите банки обикновено събират между 0.70 лв. и 0.90 лв. за теглене на пари в брой от автомат на друга банка, докато преди няколко години услугата беше между 15 ст. и 20 ст.

Пощенска банка и ОББ например взимат по 0.90 лв., Райфайзенбанк - 0.70 лв., а Банка ДСК - 0.75 лв. Ако обаче АТМ устройството е на банката-издател на картата, тогава или няма никаква такса, или е около 0.20 лв. Трезорите, които не събират нищо за подобна услуга, са УниКредит Булбанк, Първа инвестиционна банка, SG Експресбанк и Алфа Банк. По-малките банки имат доста по-ниски такси за теглене в брой от банкомат, но и устройствата, с които разполагат из страната, са значително по-малко.

Бизнесмени връщат лъскави яхти, не могат да ги плащат
в. Новинар

Бизнесмени започнаха да връщат луксозните си яхти, защото не могат да ги изплащат. За тази тенденция съобщиха за "Новинар" консултанти от компании за продажба на яхти. Много баровци искат да имат хиперлуксозни плавателни съдове, но понеже нямат цялата сума кеш, ги взимат на лизинг, обясниха търговци.

Заради кризата обаче богаташите са почнали да се отказват от скъпите си придобивки, защото не им достигат средства за погасяване на лизинга. Цената на яхтите започва от 600 000 лв., а по-скъпите модели струват по няколко милиона лева.

Доскоро богатите българи търсиха основно луксозни лодки с над 2 спални, хол и всекидневна и свръхмодерно оборудване. Търговци очакват мераклиите да притежават яхта да минат на съдове втора употреба, чиито цени са 35 000–40 000 лв.

"Мини Марица-изток" искат принудително да отчуждават имоти
в. Дневник

"Мини Марица-изток" да могат да отчуждават принудително частни земи, за да продължи добивът на въглища. Това предлага в промени на Закона за енергетиката депутатът от "Коалиция за България" Златко Златев. Парламентарната енергийна комисия подкрепи на първо четене проекта. Очаква се те да бъдат приети до края на мандата на този парламент.

Промените ще гарантират непрекъсваемост на добива. Необходимо е да бъдат намерени решения за придобиване на земи за минни работи, породени от необосновани претенции на собствениците, което пречи компаниите да изпълняват концесионните си договори, каза депутатът Златко Златев. Той обясни, че отчуждаването ще става с мотива за държавни нужди. Консултативният съвет по законодателство към парламента посочва, че държавната нужда не може да се отъждестви с нуждите на мините, но откритият способ на добив на въглищата в "Мини Марица-изток" може да се смята за такава и да бъде задоволена само чрез отчуждаване на имоти.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още