IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕП реши за финансирането на газопреносните ни връзки с Гърция и Румъния

За двата проекта се отпускат общо 55 млн. евро

18:07 | 06.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕП реши за финансирането на газопреносните ни връзки с Гърция и Румъния

За изграждането на инфраструктурата за свързване на газопреносните мрежи между България и Гърция ще бъдат отпуснати 45 млн. евро (за линията Стара Загора-Димитровград-Гюмюрджина). Това одобри днес Европейският парламент (ЕП), съобщиха от пресслужбата на институцията.

Десет милиона евро ще бъдат отпуснати съответно за свързването на газопреносните мрежи на България и Румъния.

България, заедно с още 11 държави членки на Европейския съюз, ще получи финансиране и за изграждане на инфраструктура и съоръжения, позволяващи подаване на газ в случай на „кратковременно смущение в доставките”.

Финансиране ще получат и 13 проекта за улавяне и съхранение на СО2 в седем държави членки, както и проекти за разположени в морето вятърни енергийни паркове в Северно море и такива, предвиждащи свързване на подобни съоръжения в Северно и Балтийско море с електрическата мрежа на сушата.

Европейската програма за икономическо възстановяване предвижда да се инвестират общо 3,98 млрд. евро в проекти за свързване на газопреносни и електропреносни мрежи, за разположени в морето вятърни инсталации и за проекти за улавяне и съхранение на СО2. По програмата България ще получи пари и за проекта Набуко.

За газопровода, чрез който природният газ от Каспийско море ще достига до ЕС, са отделени общо 200 млн. евро, които ще бъдат разпределени между пет държави – освен нашата страна, и Австрия, Унгария, Германия и Румъния.

През тази и следващата година ЕС ще похарчи общо 5 млрд. евро за енергийни проекти, широколентов интернет и мерки, свързани с реформата на Общата селскостопанска политика.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още