IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Армията ни можела да гарантира военната ни сигурност

Според президента Първанов България има силни и модерни войски

12:05 | 06.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Армията ни можела да гарантира военната ни сигурност

Имаме въоръжени сили, които са в състояние да гарантират военната ни сигурност, каза президентът и върховен главнокомандващ Георги Първанов в словото си на военния парад в София по повод на Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май.

Държавният глава изтъкна, че Българската армия и днес остава символ на сила и патриотизъм, на морал и почтеност.

Президентът Първанов посочи, че България има „силна, модерна, европейска армия, която не просто може да защити националната ни територия, но и която е достоен, предсказуем съюзник, който има своя реален принос в отбраната на Европа, в осигуряването на международния мир и сигурност“.

Предстои ни още много, ако искаме да постигнем онези оперативни способности, с които да отговорим на формиращата се нова стратегическа визия на НАТО, каза президентът Първанов и заяви, че това означава да имаме ясен разчет за онова, което трябва да дават въоръжените ни сили за превенцията, реакцията на конфликтите и следконфликтното възстановяване. Имаме още работа за постигането на пълна оперативна съвместимост със силите на Алианса, посочи президентът, цитиран от БТА.

Георги Първанов отбеляза, че в условия на глобална финансова и икономическа криза трябва добре да преценим къде и как насочваме своите ресурси. Най-важното е така да разчетем своите сили, че те да бъдат насочени основно за гарантиране сигурността на българския войник, където и да е той - у нас или на мисия в чужбина, каза президентът.

Държавният глава заяви, че сега повече от всякога реформите в отбраната трябва да бъдат насочени към постигане на по-добър живот за военнослужещите и за техните семейства, към ресурс и инвестиции, които да бъдат в професионалната и социалната сигурност на всеки от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още