IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 1 май

09:13 | 01.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 1 май

Земята в Софийско поевтинява с 30 процента
в. Новинар

През последните две години тенденцията е цените на земеделските земи да се покачват заради повишеното търсене. Причината е, че от началото на 2007 г. земеделските стопани имат възможност да кандидатстват за субсидии от Европейския съюз. Парите се отпускат заради това, че обработват ниви. През тази година обаче заради световната икономическа криза анализатори очакват поевтиняване с 20-30 процента на нивите.

В момента българските производители получават едва 25 процента от сумите за обработка на земя, които се отпускат на техните колеги от старите страни-членки на съюза. Причината за това е, че според условията за влизане на страната в ЕС всички нови страни получават по-малко помощи. Предвижда се обаче всяка година средствата за обработка на нивите да се увеличават като през 2014 г. те трябва да се изравнят със тези, които взимат фермерите от старите държави членки. Според експерти това ще доведе до увеличение на цените на земеделските земи заради нарастване на търсенето.

БТК натиска конкурентите
в. Стандарт

Пореден натиск над конкурентите си пробва БТК. И този път малките телекоми са заплашени от мастодонта, който се ползва с активната подкрепа на Комисията за регулиране на съобщенията и нейния председател Веселин Божков. Той заплашва малките оператори с глоби, ако не приемат условията на БТК за преносимост на фиксираните номера. Услугата трябваше да стартира още на 1 януари т. г., но се бави, защото операторите не могат да се разберат за таксата, която ще си плащат едни на други при прехвърлянето на абонати. В сегашния вариант е записано тя да е 25 лв. на клиент.

Това на практика ще обезсмисли пренасянето, защото ако 1000 номера в група решат да напуснат БТК и да отидат в алтернативен телеком, той ще трябва да плати на монополиста 25 хил. лв. Налагането на въпросната такса обезсмисля преносимостта, помага за запазването на монопола на БТК, която има над 97% пазарен дял на фиксираните услуги, и на практика е в ущърб на абонатите, оплакаха се от алтернативните телекоми.

4000 дневно искат пари от Европа
в. Стандарт

Между 3000 и 4000 души на ден подават заявление за помощи за обработване на ниви. Близо 24 000 земеделци вече са внесли документите си за подпомагане. Това съобщи земеделският министър Валери Цветанов пред бТВ. Общият брой на регистрираните земеделски производители, които имат право на европари за декар нива, е 84 000. Срокът за подаване на документите изтича на 15 май. До 9 юни ще продължат да се приемат заявления, но всеки просрочен ден ще отнема по 1% от предвидената субсидия. Вече са изплатени 90 на сто от субсидиите за миналата година, заяви Цветанов.

Железниците разпродават имоти и замразяват заплати
в. Сега

Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) получи вчера разрешение от кабинета да разпродаде имоти за около 15 млн. лв. и да предприеме драстично свиване на разходите си с около 22 млн. лв. То включва замразяване на заплати и закриване на линии.

"Скоро ще внесем аргументирано искане към правителството за допълнителна държавна помощ. Разчетите ни показват, че без закриване на линии ще са необходими 70 млн. лв., а ако се закрият някои от тях, ще са ни нужни поне 50 млн. лв.", уточни пред "Сега" шефът на НКЖИ Антон Гинев. Той посочи, че от началото на годината заради намалелите товари приходите на компанията са се сринали с 40% на сто.

Вадят на тезгяха 1000 бензиностанции

в. Стандарт

Над хиляда бензиностанции у нас вече са обявени за продан. Това съобщи Иван Костадинов, член на Управителния съвет и директор на дирекция "Търговия и маркетинг" на "Петрол" АД. Става въпрос за малки единични обекти, които не са част от големите вериги. Собствениците им обаче им искат прекалено висока цена и в момента няма кой да ги купи, обясни той. Причина за тази мярка е кризата и това, че за нашата територия броят на търговските обекти за горива е прекалено висок. Това ще доведе и до затварянето на част от обектите, както стана в САЩ, прогнозира Костадинов.

Правителството отпусна 4 млн. лв. за PR
в. Дневник

Правителството гласува бюджет от 4 млн. лв. за изпълнението на Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз (ЕС) през 2009 г. Това съобщи пресцентърът на Министерския съвет. През миналата година по комуникационната стратегия на правителството са били изхарчени 1,3 млн. лв. от общо заделените за нея 1,8 млн. лв. , показва отчетът на кабинета.

Работната програма на кабинета предвижда дейности в национален и в международен план, които са насочени към "представянето на България като пълноценен партньор в ЕС и към повишаване информираността на гражданите на ЕС за българските позиции по отношение на политиките, стратегиите и инициативите на съюза". Заложено е и "осъществяването на широки комуникационни кампании, които да бъдат реализирани съвместно с неправителствени организации, медии, местни и регионални власти".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още