IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С шофьорска книжка ще може да се удостоверява самоличност

Друга промяна е свързана с изисквания размер на снимките за документи

15:16 | 30.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
С шофьорска книжка ще може да се удостоверява самоличност

Свидетелството за управление на моторно превозно средство ще служи и като идентификационен документ за самоличност на български граждани на територията на България. Досега за такъв се считаха само личните карти. Това предвижда одобреният от правителството проект на закон за изменение и допълнение на Закона за българските документи за самоличност, съобщи правителствената информационна служба.

Друга промяна е свързана с изисквания размер на снимките за документи: от 25/ 35 мм, той се изменя на 31,5/ 36 мм. Основната част от измененията и допълненията отразяват изискванията на ЕС за стандарти на отличителните знаци за сигурност и биометричните данни в документите за самоличност, документите за пътуване, както и други лични документи, издавани от МВР.

Технологията на издаването на тези документи ще бъде много различна от технологията при сега издаваните български документи за самоличност и това налага възприемането на диференциран подход при регламентирането на отделните групи.

Въвежда се нова систематика на видовете документи, като ясно се разграничават няколко групи според предназначението им: документи за самоличност (лична карта, паспорт, карта на бежанец); свидетелства за управление на моторни превозни средства; документите за пребиваване (разрешения за продължително или постоянно пребиваване на България на чужденец и удостоверение за пребиваване на граждани от ЕС).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още