IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силният ръст на българската борса продължава*

Пазарът се движи в унисон с останалите страни от региона, но SOFIX се превръща в лидер по ръст

11:55 | 30.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Силният ръст на българската борса продължава*

Резкият възход на индексите на БФБ-София от началото на сесията се задържа и дори се усили. Това поставя пазара ни в унисон с останалите борси от региона, които също бележат значителни повишения.

При отсъствието на значителни икономически новини оптимизмът може да се отдаде на значителния ръст на индексите в САЩ от вчера, където въпреки слабите данни за икономиката на страната бяха постигнати повишения от по над 2%. От Америка зелената вълна се пренесе в Азия и постепенно обхвана Европа.

Малко преди средата на борсовата сесия индексът на сините чипове на БФБ – SOFIX, скача с 4,6 на сто до 362 пункта, което превръща бенчмарка в регионален лидер за деня. Зад него остават руският индекс RTS, който напредва с 3,3 на сто, както и основните индекси в Румъния и Хърватска, които добавят по над 2,6 на сто.

Другите три индекса на БФБ също бележат ръстове, като най-силно е повишението на BGTR30, който се вдига с 5 на сто. Повишението на BG40 възлиза на 3,9 на сто, а имотният индекс BGREIT напредва с едва 0,4 на сто.

Изтъргуваният до момента оборот на БФБ наближава 1,2 млн. лв., а сключени сделки има с книжата на общо 76 дружества. От тях 71%, или 54 на брой, се търгуват с повишение в пазарната капитализация, а 18%, или 14 на брой, са на червено в днешната сесия.

Като най-ликвидна днес се откроява позицията на Химимпорт, като до момента са прехвърлени общо над 273 хил. акции от капитала на дружеството. Достигнатата цена е 2,30 лв. за брой, което представлява ръст на пазарната капитализация на холдинга от 6 на сто спрямо вчера.

Сред най-активно търгуваните позиции попадат две от банковите институции, търгувани на БФБ – Централна кооперативна банка АД и Първа инвестиционна банка АД, като до момента са прехвърлени по над 40 хил. акции и на двете банки. При това положение цената на ЦКБ се повишава с 8,6 на сто до 1,27 лв. за акция, а тази на ПИБ – с 6,2 на сто до 2,58 лв. за акция.

Класацията на лидерите по поскъпване в днешния ден сред ликвидните компании се води от Еврохолд България, чийто акции скачат с 14,2 на сто до 1,42 лв. за брой. Челната тройка се допълва от Индустриален холдинг България и Зърнени храни България, чиито книжа поскъпват съответно с 10,7 и 9,8 на сто.

На обратния полюс засега са акциите Агро Финанс АДСИЦ, които поевтиняват с 9,9 на сто до 0,81 лв. за брой при прехвърлен обем от 10 хил. акции. В отбора на губещите е и Монбат, като акциите на производителя на акумулатори поевтиняват с 2,8 на сто до 4,67 лв. за брой.

*Актуално към 11:40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още