IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 30 април

08:08 | 30.04.09 г.
Преглед на печата за 30 април

Колите с екоданък от 1 януари 2010 г.
в. Сега

Всеки собственик на автомобил ще плаща екоданък от 1 януари 2010 г. Той ще замени сега съществуващия акциз върху автомобилите, който се премахва от Нова година. Това стана ясно на заседанието на бюджетната комисия в парламента вчера. Акцизът се дължи само при покупката на мощни коли с двигател над 163 конски сили или 120 киловата.

Въвеждането на екоданъка тепърва ще се обмисля от работна група. В момента акцизът за по-мощните коли се движи в големи граници, тъй като зависи и от възрастта им. Може да е под 1000 лв., но стига и до 20 000 лв. Проблемът е, че България не спазва еврозаконодателството и събира много по-висок налог за употребяваните коли в сравнение с новите. В момента срещу България тече дело в Съда на европейските общности.

Чуждият бизнес вижда у нас ориенталски нрави
в. Сега

България е част от Европейския съюз, но бизнесът й е по-близо до порядките на Ориента. Подкупни чиновници, ширещо се връзкарство, липса на опитни директори, неуважение към срокове и графици - такива са впечатленията на чуждестранните предприемачи за страната ни според изследване на компанията за подбор на управленски кадри "Таргет" и британския бизнес институт "Хенли".

Проучването, което обхваща България, Румъния, Полша, Унгария, Чехия и Словакия, отпраща страната ни на обичайното последно място. То разкрива, че корупцията е особено тежък проблем в България, а положението се влошава от склонността на тукашния бизнес да решава всякакви проблеми чрез рушвети и връзки, вместо да брани правата си и да следва правилата. За 82% от анкетираните чужденци у нас това е сериозна пречка за правене на бизнес.

Строителният надзор бави събарянето на “Златна перла”
в. Сега

Ваканционният комплекс "Златна перла" в Странджа, който съдът обяви за незаконен преди месец, все още не е съборен, а Дирекцията за строителен контрол, която има задължението да премахне обекта, не знае кога ще стане това. Шефът на РДНСК-Бургас Милен Ненчев заяви, че не може да се ангажира с никакви срокове. Той не обясни нито какви мерки са предприети, нито дали фирмата инвеститор на обекта "Краш 2000" е била подканена сама да си го събори. "Ситуацията около този строеж е сложна. Пред мен са 14 класьора с информация и ми е трудно да дам конкретни данни за момента", каза Ненчев.

Взeмаме по три заема
в. Стандарт

По два-три заема тегли българинът от свое име или за фирмата си. Това сочат данните от Централния кредитен регистър, събрани в отчета на БНБ за 2008 г. Над 3,149 млн. е броят на включените в регистъра кредити към края на миналата година, при 2,698 млн. в края на 2007 г. В същото време броят на кредитополучателите е малко повече от 1,8 млн. От тях 1,69 млн. са гражданите, 9054 са самоосигуряващите се, а 98 237 са фирмите. Оставащите 3990 заема са на чужди граждани и фирми. Размерът на отпуснатите заеми в края на миналата година е 49,716 млрд. лв., при 37,434 млрд. лв. година по-рано. През 2008 г. банките са направили 4,551 млн. проверки на клиенти в регистъра като 3,5 млн. са на граждани, а останалите са на фирми.

Шест бона на квадрат за офис до министрите
в. Стандарт

Всеки един бизнесмен ще може да стане съсед по офис на властта. Причината е, че в новото правителствено сити на 4-ти километър ще има и частни офиси. Цената на 1 квадратен метър в лъскавите сгради ще струва 3 хиляди евро. Освен това в комплекса се предвижда дори да има и жилищни сгради. Цената за тях обаче все още не е ясна.
Новият правителствен комплекс ще се строи поетапно в следващите 9-10 години. Цялата инвестиция ще е за 3 милиарда лева, като експертите смятат, че тя ще се изплати с продажбата на площи. Принципно идеята е държавата да даде само терена, а инвеститорите да построят и правителствените сгради срещу част от терена, обясниха експерти.

Властта си осигурява контрол над телекомуникационния регулатор до 2015 г.
в. Дневник

Неочакваните промени в състава на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), които бяха вкарани в новия Закон за публичното радиоразпръскване между първо и второ четене, предизвикаха бурни разногласия сред управляващите. Проектът беше одобрен от медийната комисия в сряда и предстои да бъде гласуван съвсем скоро в пленарна зала.

В последния момент в допълнителните разпоредби беше записано, че членовете на КРС се увеличават от петима на деветима. Трима от новите комисари ще бъдат избрани от парламента, а един - от президента. Те трябва да встъпят в длъжност на 1 юли. Идеята дойде от Иво Атанасов и Георги Юруков от БСП и Лютви Местан и Камен Костадинов от ДПС. Представителите на НДСВ обаче остро се противопоставиха на промяната, тъй като тя не била съгласувана с тях. Според новата разпоредба общо петима от членовете на КРС ще се избират от парламента, а двама ще се назначават от президента. На практика с промяната БСП и ДПС искат да си гарантират контрол над органа, който регулира един от най-големите бизнеси - телекомуникационния.

Прогноза на архитект-инженера "Парсънс": АЕЦ "Белене" може да се забави и оскъпи
в. Дневник

Възможно е строителството на АЕЦ "Белене" да се забави и оскъпи, вече има разминавания в графика, съобщиха в сряда от архитект-инженера на проекта "Уорли Парсънс". Според старши вицепрезидента на компанията Джурица Танкосич, цитиран от "Медиапул", забавянето засега не е критично.
Сроковете за пускане в експлоатация на двата ядрени реактора са средата на 2013 г. за първия и година по-късно за втория. Договорът за строежа, сключен с руската компания "Атомстройекспорт", е за 3.997 млрд. евро при 4 евроцента на киловат цена на електроенергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още