IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акционерите на БАКБ одобриха кредит от 50 млн. лв. от банката майка

Цената на ресурса е Euribor +3%

17:45 | 29.04.09 г.
Акционерите на БАКБ одобриха кредит от 50 млн. лв. от банката майка

Общото събрание на акционерите на Българо-Американска Кредитна Банка АД (БАКБ) одобри предложението институцията да получи финансиране в размер до 50 млн. евро със срочност една година от най-големия си акционер, ирландската банка Allied Irish Banks (AIB), се казва в прессъобщение до медиите.

Средствата ще бъдат отпуснати под формата на междубанкова кредитна линия и ще се получават на траншове. Размерът на всеки от тях ще е не по-малко от 5 млн. евро, а срокът – не повече от една година. Лихвата по заема ще е в размер на едномесечен EURIBOR плюс надбавка от 3% на годишна база.

„Средствата по кредитната линия ще дадат допълнителна гъвкавост на БАКБ за финансиране на обичайната ни дейност по отпускане на кредити и за рефинансиране на падежиращи задължения”, каза Мария Шейтанова, изпълнителен директор на БАКБ.

Тя допълни, че основните предимства на кредитната линия са три. Първо, банката получава достъп до свеж ресурс в момент на затруднен достъп до международните кредитни и капиталови пазари. Второ, условията по кредитната линия са изгодни предвид пазарната ситуация. Трето, банката получава гъвкавост при воденето на преговори за нови финансирания, както и възможност да се възползва от атрактивни предложения за диверсификация на кредитния портфейл.

Акционерите на БАКБ решиха още печалбата на банката за 2008 г. след данъчно облагане на самостоятелна основа в размер на 50.9 млн. лева да бъде внесена във фонд „Резервен”.

Вчера ТБ БАКБ обяви спад с 8,4% на печалбата на годишна база до 13,3 млн. лв. за първото тримесечие на 2009 г.

За последните 12 месеца пазарната капитализация на банката намалява с 84% до 135,1 млн. лв.
 

Свързани компании:

ТБ БАКБ АД(BACB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още