IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Холдинг Пътища със 78% спад на неконсолидираните продажби

За холдингите е по-показателен размера на консолидираните продажби

14:19 | 29.04.09 г.
Холдинг Пътища със 78% спад на неконсолидираните продажби

Неконсолидираният отчет на Холдинг Пътища АД отчита 78% спад на продажбите на годишна база до 1,82 млн. лв. за първото тримесечие на 2009 г., показва документът, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg. В края на май ще бъде публикуван консолидираният отчет, който ще е много по-показателен за холдинговата структура.

В междинния доклад за дейността се уточнява, че настъпилите през първото тримесечие на 2009 г. важни събития, отнасящи се до Холдинг Пътища АД, не са оказали влияние върху резултатите във финансовият отчет на дружеството към 31.03.2009 г.

Неконсолидираната загуба на Холдинг Пътища АД се увеличава до 1,48 млн. лв. за изминалото тримесечие спрямо 1,08 млн. лв. година по-рано.

Дружеството работи основно на българския пазар на пътностроителни услуги, където обемът на поръчките е в пряка зависимост от държавния бюджет, бюджета на общините и международните спогодби за финансиране на проекти и дружеството не може да влияе върху този обем. Във връзка със засилената конкуренция намалява нормата на печалба, заложена в тръжните оферти с оглед спечелване на търга, се казва в междинния доклад.

Най-голямо въздействие върху финансовото състояние и ликвидността на Холдинг Пътища АД оказва забавянето на плащанията от страна на Национална Агенция Пътна инфраструктура, което е и причина за забавяне изпълнението на повечето обекти на дружеството. Друг фактор, който оказва пряко влияние върху дейността на дружеството, е волатилността на цената на горивата, които са съществено перо от разходите на холдинга и повишаването й може да доведе до оскъпяване изпълнението на вече спечелени обекти.

Дейността на фирмите, заети в сферата на инфраструктурата, в т.ч. и Холдинг Пътища АД, има ясно изразения сезонен характер. Строителството, рехабилитацията и текущото поддържане на пътища се извършват през периода март-октомври, а периодът на зимно поддържане на пътищата обхваща времето от ноември до края на февруари.

Голяма част от дейността на Холдинг Пътища АД през последните години е свързана с европейските фондове. От началото на 2008 г. са спрени плащанията за България по проекти, финансирани по програми ИСПА, ФАР и САПАРД във връзка с констатирани нередности при изразходването на парите. Съществува риск страната да загуби достъп до европейско финансиране и по структурните и кохезиония фонд на ЕС, ако не докаже, че може контролира правилното изразходване на европейските пари.

За последните 12 месеца акциите на Холдинг Пътища АД поевтиняват със 76,62% до 2,7 лв. за акция и 82,8 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Холдинг Пътища АД /в несъстоятелност/(6H2)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още