IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руските медии: Визитата на Станишев в Москва не премина гладко

Москва игнорира искането на София да обвърже подписването на документа за Южен поток с изменения в действащите договори за транзит и доставка на газ в България

10:09 | 29.04.09 г.
Руските медии: Визитата на Станишев в Москва не премина гладко

Последният ден от посещението на българския премиер Сергей Станишев в Москва беше напрегнат, пише Время новостей. "Газпром" и "Булгаргаз" парафираха, но не подписаха споразумения за сътрудничество по проекта "Южен поток". Руската страна игнорира искането на София да обвърже подписването на документа с изменения в действащите договори за транзит и доставка на газ в България и в частност да изключи от схемата посредника в лицето на "Овергаз". 

По думите на премиера Путин съгласуваният вчера текст на споразумението за "Южен поток" ще бъде подписан след две седмици. "Газпром" беше по-предпазлив и използва в официалното си изявление за пресата формулировката "в най-скоро време".

Тридневната визита на Станишев изобщо не премина толкова гладко, колкото се очакваше. Миналата седмица Путин неочаквано отказа участие в енергийния форум в София, заради - по думите му - отказа на българското правителство да подпише документа по "Южен поток" и претенциите на "Булгаргаз" да се преразгледат действащите договори за доставка и транзит на газ. София искаше да внесе на договорна база задължението "Газпром" да компенсира доставките на българския пазар, в случай че те бъдат прекъснати, а също така да намали цената и да елиминира от пазара компанията "Овергаз", която е собственост на "Газпром" и българската частна компания "Овергаз холдинг". Посредством тази структура на пазара на страната пристигат около 40 на сто от газа, голяма част от който посредникът препродава на държавния холдинг "Булгаргаз", допълва Время новостей.

Маршрутът на "Южен поток" остана държавна тайна, пише Комерсант. Както е известно, имахме определени технологични трудности в проекта "Южен поток" в участъка през България, каза Путин и изрази надежда, че ще бъде изградена административно-политическа база в двустранните отношения с България, тъй като Русия подписа европейската Енергийна харта, но никога не я ратифицира и не се чувства обвързана с договореностите по нея.

Българите пристигнаха с още една идея на ум и имаха намерение да стигнат до края. Те искаха да ликвидират посредника между Русия и България "Овергаз" и да установят преки отношения с "Газпром". В това начинание българите не постигнаха никакъв успех, посочва "Комерсант". По думите на Путин "Газпром" е представена непряко и за нея няма значение на кого продава газ - дали на частна компания или на държавна, и това не е политически въпрос.

Освен желанието да ликвидира "Овергаз", София искаше да получава повече пари за транзита на газ, заяви генералният директор на руския Институт за национална енергетика Сергей Правосудов, цитиран от Московский комсомолец. По всичко изглежда, че Русия няма намерение да преразглежда договора за доставка и транзит на газ, който е валиден до 2030 г., нито да плаща по-скъпо за транзит. Когато (и ако) бъде построен "Южен поток", може да се говори за увеличение на цената на транзита, заяви Правосудов, цитиран от Московский комсомолец.

Русия убеди България да подпише споразумението по "Южен поток", по който ще се доставя руски газ за Европа, пише бизнес изданието "Взгляд". По думите на двамата премиери България се е опитала да си издейства изгодни условия, а почти всички противоречия били изгладени. Русия обеща на България кредит за изграждането на АЕЦ "Белене". Руският премиер реши да подчертае важността на момента и заяви, че Москва се отказва от подписа си под европейската Енергийна харта, пише "Взгляд".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още