IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SOFIX с четвърти спад, днес с 1,67%

Акциите на Асенова крепост АД паднаха с 45,8% при оборот за 586 хил. лв.

16:02 | 28.04.09 г.
SOFIX с четвърти спад, днес с 1,67%

SOFIX регистрира четвърти пореден спад, който днес възлезе на 1,67% до 336,51 пункта. За четирите дни основният индекс на БФБ-София е загубил 7% от стойността си, но е с 30,6% над дъното от 24 февруари 2009 г.

От четирите борсови индекса само BGREIT отчете ръст днес - с 0,81% до 39,8 пункта. Общият оборот на БФБ-София достигна 2,65 млн. лв.

С най-голям оборот днес бяха книжата на Софарма АД с изтъргуваните 983 хил. лв., без изменение в цената.

На второ място по оборот бяха книжата на Асенова крепост АД с 586 хил. лв. и драстичното понижение в цената от 45,8% до 9,22 лв. за акция.

На трето място по оборот бяха книжата на Химимпорт АД с 200 хил. лв. оборот и спад в цената с 5,3% до 2,07 лв. за акция. Днес бе публикувано уведомлението за старт на процедурата по увеличението на капитала на дружеството, като утре е последният ден за търговия на акциите с право на участие в увеличението. Предстои публикуването на проспекта.

Сред печелившите дружества се наредиха Спарки Елтос АД с 5,3% ръст до 1,58 лв. за акция, Алкомет АД с 5% ръст до 1,48 лв. за акция и Пловдив Юрий Гагарин БТ АД с 1% ръст до 16,67 лв. за акция.

Със 7,8% до 4 лв. за акция поевтиняха книжата на Топливо АД, с 7,6% до 1,52 лв. за акция бе спадът при ЗД Евроинс АД, а с 5,6% до 1,08 лв. за брой се понижиха книжата на ТБ ЦКБ АД.

„При първото увеличение на капитала Химимпорт вкара импулса на пазара и, освен него, чуждестранните институционални инвеститори купуваха ценните хартии и от останалите сини чипове. Очаквам и подобно стечение на обстоятелствата след избирането на ново стабилно правителство тази година. Разликата сега е, че може да се закупи на далеч по-подцени нива, отколкото когато беше първото увеличение. Цената на привилегированите акции трябва да е по-висока от обикновените, но не е задължително, това е теоретично правило в учебниците, пазарът напълно може да определи цената на по-високо ниво и когато един син чип се търгува на 0,44 от нетните активи на холдинга, е напълно обосновано и пазарно закономерно тя да се търгува на всяко едно ниво до достигането на справедливата цена на дружеството“, коментира за Investor.bg Александър Пеев, финансов анализатор в Прайм Пропърти БГ АДСИЦ*.

„Защо обаче е тази тактика с бързането с емисията, с проспекта? В Държавен вестник пише, че днес ще бъде публикуван на интернет страницата на дружеството, но час на публикуването му няма. Смятам, че проспектът ще бъде качен на интернет страницата днес, но времето за взимане на инвестиционно решение за сдобиването на права е прекалено съкратено за реагиране на всички потенциални инвеститори. Техническите анализи показват, че вероятността за тестване на дъната в САЩ и в Европа е по-голяма, отколкото да наблюдаваме посока нагоре в идния месец, а през последните месеци, корелацията между нашия и тези пазари е повече от необходимото. Но не смятам, че биха се достигнали последните дъна, тъй като през изминалия месец апетитът към риск се увеличи значително, още повече че на пазара се наблюдават по-скоро ирационалните очаквания, според които ако мнозинството очаква корекция на повишенията, действителният резултат е противоположен и обратното“, допълни той.

По думите на Пеев през следващите дни влияние върху движенията ще оказват както очакваните влошени финансови отчети на българските компании, така и данните за БВП за първото тримесечие на САЩ, като консенсусът е за намаляване на темпове на спад.

*Мнението е с аналитичен характер и не представлява препоръка за инвестиционни решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 22.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още