IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България, троянският газов кон на Русия

Проектът Южен поток е в интерес на Русия, въпросът е обаче дали е в интерес на България?

12:26 | 28.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
България, троянският газов кон на Русия

На дипломатически език отказът за среща Станишев – Медведев означава начин българското правителство да бъде притеснено, категоричен бе пред Dnes.bg Красен Станчев от Института за пазарна икономика.

„Проектът Южен поток е в интерес на Русия, въпросът е обаче дали е в интерес на България?“, попита той.

- Тогава как ще коментирате думите на Георги Първанов и размахания пръст срещу „Газпром“ на енергийния форум в София?

Това е по-скоро акция за запазване на лицето, отколкото нещо друго, и дори смятам, че е съгласувано с Русия, отсече Станчев.

У нас и Станишев, и Първанов само се правят, че подбират най-добрия вариант за България, а всъщност ще се получи както с Белене. България ще вземе кредит от Русия, ще финансира руско строителство и руска собственост, но на българска територия, заяви експертът.

Основният ни проблем в момента е, че кабинетът „Станишев“ така е постлал отношенията ни с Русия, че е напълно естествено Москва да се държи по този начин, а иначе от икономическа гледна точка основният проблем е, че от изказването на Симеон Сакскобурготски за спирането на 3-ти и 4-ти блок на Козлодуй в края на януари 2002 г. до момента се прокарва една и съща политика – а това е предоставяне на собственост и обвързване с Русия, смята Станчев.

Вижте още

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още