IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поскъпването на тока от 1 юли щяло да бъде „леко“

Решение за размера на увеличението ще бъде взето в края на юни

12:10 | 28.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Поскъпването на тока от 1 юли щяло да бъде „леко“

Имаме няколко обективни условия, които могат да доведат до леко покачване на цените на електроенергията за битовия потребител от 1 юли 2009 г. Това коментира днес пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) проф. Константин Шушулов. Той говори за повишение на електроенергията от началото на месеца във връзка с искания за това на електроразпределителните дружества.

Като причини за поскъпването на тока Шушулов посочи увеличението на дела на енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), както и много високата изкупна цена на електроенергията, произвеждана от когенерациите на топлофикационните дружества. Според производители на „зелена“ енергия обаче токът от ВЕИ няма да бъде причина за повишаване на цените.

В ДКЕВР са внесени искания от страна на НЕК и на ЕСО за промяна на цените, каза Шушулов. Той посочи, че държавната енергийна компания е претърпяла загуби от порядъка на 30-40 млн. лв. най-вече заради високата цена на енергията от когенерации и това е „изяло“ цялата печалба на НЕК за 2008 г.

Потърсени за коментар от медиите, от НЕК посочиха, че са поискали покачване цената на тока за големите индустриални потребители техни клиенти с 19 процента от 1 юли. НЕК не може още да каже какво увеличение на цената за краен снабдител - електроразпределителните дружества, ще поиска, защото очаква ДКЕВР да определи квоти за продажба на електроенергията на регулирания пазар, посочиха от компанията.

Все още няма решение на Министерски съвет за цената на въглищата от Мини „Марица изток“, която също влияе върху крайния енергиен микс и цената на електроенергията, посочи Шушулов, цитиран от БТА. В момента регулаторът прави разчети на цените, по които продават големите централи, добави той. Цените на електроенергията ще бъдат определени с решение на ДКЕВР в края на юни, посочиха от комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още