IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силен спад на родните индекси в унисон с чуждите пазари*

Червената вълна на БФБ се задържа вече четвърта поредна сесия

10:59 | 28.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Силен спад на родните индекси в унисон с чуждите пазари*

Търговията на БФБ-София е доминирана изцяло от мечите настроения в началото на днешната борсова сесия. Три от четирите индекса се понижават в унисон със случващото се на чуждите пазари, които се движат на негативна територия заради страховете от епидемия от свински грип.

По този начин червената вълна се задържа на родната борса за четвърта поредна сесия.

Малко повече от час след старта на търговията публичните емисии, с които има сключени сделки, са общо 50, като 66 на сто, или общо 33 от тях, се търгуват на отрицателна територия. Изтъргуваният оборот на пода на борсата днес възлиза на 365 919 лв.

Към 10:45 часа с най-голям спад се движи широкият индекс BG40, който губи 3,7 на сто от стойността си до 94,20 пункта. Индексът на сините чипове SOFIX се движи с понижение от 2,8 на сто до 332,57 пункта, а BGTR30 отстъпва с 3,4 на сто до 244,57 пункта.

Единственият индекс, който за момента се движи с ръст, е имотният бенчмарк BGREIT, който напредва с 0,5 на сто до 39,68 пункта.

Лидер, както по брой на сключените сделки днес, така и по прехвърлен обем от акции, е Химимпорт. В резултат на прехвърляне на близо 30 хил. акции пазарната капитализация на холдинга се понижава с 4,1 на сто до 2,10 лв. за акция. Основната новина по позицията е свързана със съобщението, че утре е последният ден за търговия с акции, даващи право на участие в предстоящата емисия привилегировани акции на компанията.

Най-голям спад, на фона на значителен оборот, бележи застрахователната компания Евроинс. При прехвърлен обем от над 13 хил. акции книжата на дружеството поевтиняват с над 15 на сто до 1,4 лв. за брой.

При по-скромен оборот с по над 10 на сто се понижава пазарната капитализация на Емка, Оргахим, Топливо, Метизи, Софарма Трейдинг и ТК-Холд АД.

Сред поскъпващите позиции има едва седем компании, като най-ликвидна е Алкомет, чийто книжа поскъпват с 6,7 на сто до 1,50 лв. за акция. На зелено, при прехвърлени над 1 000 акции, са още емисиите на Софарма-Логистика, Доверие Обединен Холдинг и Софарма АД.

*Актуално към 10:45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още