IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 27 април

07:44 | 27.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 27 април

Орешарски: Готови сме да свием още бюджета
в. Стандарт

Правителството има сценарий за допълнително съкращаване на разходите над предвиденото в бюджета спестяване на 10% от парите за министерствата. Това е необходимо заради негативните ефекти от кризата върху българската икономика, заяви министърът на финансите Пламен Орешарски във Вашингтон. Той проведе срещи в американското министерство на финансите в рамките на пролетната среща на МВФ и Световната банка. Заради кризата през първите месеци от годината рязко паднаха вносът и износът, а МВФ прогнозира отрицателен икономически растеж от минус 3,5%. На този фон правителството ще продължи политиката на излишъци, но прогнозата ще бъде коригирана в посока надолу, каза финансовият министър и допълни, че очакванията са за излишък от 1%. Първоначалното желание беше за излишък от 3%.

Данъчни следят скъпите коли
в. Стандарт

Всеки, който си взима лимузина на лизинг, става мишена на данъчните. Те веднага ще проверят какви са официалните доходи на купувача и дали са достатъчни, за да погасява месечните си вноски. Финансовите къщи ще докладват в Националната агенция за приходите за всяка скъпа сделка. НАП и Асоциацията за лизинг вече подготвят споразумение за обмен на информация. За това се договориха в петък шефът на данъчните Красимир Стефанов и представители на сдружението. Има десетки случаи, в които граждани се осигуряват на 240 лв. месечно, а лизинговите им вноски са по 1000-2000 лв. Като свържем компютърните системи на НАП и лизинговите къщи, подобно нещо няма да е възможно, каза Стефанов.

Сергей Станишев подписва за „Южен поток” в Москва
в. Новинар

Споразумение за създаването на проектна компания между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и „Газпром” за изграждането на газопровода „Южен поток” се очаква да подпише министър-председателят Сергей Станишев при посещението му в Москва. Станишев замина за руската столица вчера. Официално поводът за визитата му, която ще продължи до 28 април, е годината на България в Русия. Очакванията са обаче на срещите му с руския колега Владимир Путин и президента Дмитрий Медведев да бъдат обсъдени важни енергийни проекти като "Южен поток" и строителството на АЕЦ "Белене". Затова в българската делегация е включен и икономическият министър Петър Димитров.

Един от проблемните въпроси, който се очаква да се разреши в Москва, е дали ще се строят нови тръби, по които да минава горивото на "Южен поток" през България, или ще се разчита на старите. Това беше и един от спорните въпроси между България и Русия, заради който Путин не дойде на енергийния форум в София.

Кабинетът се сдружи с Кръстева крайно изгодно за нея
в. Дневник

Тотален контрол на ИПК "Родина", който се управлява от собственичката и консултант на медии Ирена Кръстева, над смесеното дружество с държавата, моментално прехвърляне на собствеността над скъпи имоти в центъра на София на новата фирма и липса на изискване за размера на паричната вноска на частния инвеститор. Това показва решението на правителството от 15 април за сдружаването с ИПК "Родина" за строежа на нова сграда на Националната агенция по приходите (НАП), с което "Дневник" разполага.

В акта на Министерския съвет е записано, че кабинетът ще създаде общо дружество с Кръстева без конкурс, но правна или друга обосновка защо се избягва задължителната процедура за избор на партньор няма. Според юриста Марин Божков решението показва, че това е чисто политическа сделка за целите, на която драстично е игнориран законът. В акта липсва правно основание за избора на партньор и въпреки че това е в нарушение на закона, не е предвидена санкция за администрацията, обясни Божков. Не е описано колко от акциите в новата фирма ще са на държавата и колко на ИПК, а само, че първите ще са под 50 на сто. Така собствеността в бъдещото дружество може да варира според желанието на частния инвеститор от 50%+1 акция до 90 на сто за ИПК. Уточнено е само, че държавата ще получи акции, равни на стойността, на която са оценени имотите.

Пожар изпепели завод на Ковачки
в. Новинар

Пожар бушува цяло денонощие в завода за преработка на гуми в село Габер. "Гуми Пласт ЕКО" е собственост на бизнесмена Христо Ковачки, симпатизант номер едно на партия „Лидер” и неин неформален лидер. Пожарът е започнал около 13 часа в събота, но вятърът бързо го е разнесъл до близките полета.

Така овладяването му отнело на пожарникарите, екипите на „Гражданска защита” и Министерството на извънредните ситуации близо 24 часа. В пламъците са изгорели гуми, произведени през последните 2 седмици и подготвени за износ в Македония. Постепенно пламъците са обхванали 34 тона гранулит - материал за настилка на спортни писти, както и 20 тона фин регенерат, използван като заместител на каучука в производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още