IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първанов: ЕС трябва да признае значението на „Южен поток“

Не е задължително окончателното споразумение за „Южен поток“ да бъде подписано по време на посещението на Станишев в Москва, каза президентът

15:33 | 25.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Първанов: ЕС трябва да признае значението на „Южен поток“

Европейският съюз трябва да разбере, че газопроводът „Южен поток“ има подобаващо място в Европа относно снабдяването с природен газ, особено след като редица европейски страни се включиха в проекта, и всяка идеология в случая е неуместна, заяви президентът на България Георги Първанов на заключителната пресконференция на срещата на върха под надслов "Природен газ за Европа. Сигурност и партньорство".

Първанов посочи, че досега България има предварителни споразумения за доставка на 1 млрд. куб. м природен газ от Азербайджан годишно и за около 2 млрд. куб. м годишно – от Туркменистан. Принципна договореност за доставки има и с Египет.

„Надявам се газът от тези страни да тръгне преди реализацията на „Набуко“ чрез изграждане на междусистемни връзки със съседните ни страни“, допълни Първанов. Дали на практика ще бъдат реализирани тези предварителни договорености зависи от активността на българската страна, от транзитните държави и от някои международни фактори, посочи той.

И двата проекта за газопроводи са важни и полезни за България, подчерта Първанов. Относно коментарите на представителите на Газпром на енергийния форум за ползването на тръбопровода на Булгаргаз като транзитен на „Южен поток“, президентът заяви, че постигнатата политическа договореност с президента на Русия Владимир Путин в началото на миналата година предвижда строежът на отделна тръба и Газпром и Булгаргаз трябва да се съобразяват с това.

Възможно е малки отсечки от българската тръба временно да се ползват при търговски условия при преноса на руски газ в помощ на „Южен поток“, но сегашният тръбопровод ще си остане български, добави Първанов.

Относно започващото утре посещение на премиера Сергей Станишев в Москва, който по предварителна информация ще обсъжда енергийни въпроси с руския министър-председател Владимир Путин, Първанов коментира, че не е задължително тогава да се подпише окончателното споразумение за „Южен поток“, тъй като трябва да се изгладят на експертно ниво важните въпроси.

Президентът препоръча на правителството споразумението да се подпише до края на май, тъй като заради изборите за парламент подписването може да се отложи във времето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 25.04.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още