IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК и Русия на една позиция в София: Не трябва да има нова газова криза

Емирът на Катар пък направи заявка за още по-сериозно участие на пазара на втечнен газ

17:19 | 24.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК и Русия на една позиция в София: Не трябва да има нова газова криза

Нова газова криза, подобна на тази от началото на годината, не би трябвало да се повтаря, затова трябва да се вземат необходимите мерки. Това заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу по време провежданата в София среща на върха „Природен газ за Европа. Сигурност и партньорство”.

Барозу посочи, че за целта трябва да залегнат някои нови принципи при новото споразумение между ЕС и Русия, към които могат да се присъединят и Украйна и каспийските страни.

Във връзка с осигуряване на гъвкави и навременни доставки на газ при критични ситуации ЕС наскоро определи 3,75 млрд. евро за реализацията на големи газови проекти, каза още той.

Руският министър на енергетиката Сергей Шматко посочи по време на форума, че според Русия основните принципи, които трябва да залегнат в новото споразумение, са признаване на взаимната отговорност за сигурността на доставките на производители и транзитьори; признаване на суверенитета на националните енергийни ресурси; недискриминационен достъп до националните енергийни пазари при определени условия. По думите на Шматко тези принцип се споделят и от страните от Г-8.

Руският енергиен министър посочи още, че за да се избегне нова газова криза, са необходими мащабни инвестиции  в газопреносната мрежа, развитие на системата за ранно предупреждение при възможни затруднения с газоснабдяването и дългосрочни договори между производители и потребители на газ.

Емирът на Катар шейх Хамад Бин Халифа Ал-Тани каза, че както високите цени на енергоносителите, така и ниските, каквито са в момента, спъват развитието на икономката и неслучайно немалко компании са обявили за отлагането или отмяната на реализирането на големи енергийни проекти, тъй като при сегашните цени на петрола и газа те се оказват непечеливши.

Във връзка с диверсификацията на газовите достави емирът на Катар коментира, че един от удачните варианти за това е преносът на втечнен газ. Неговата страна в момента е най-големият производител и износител на втечнен газ, като след две години се планира производството на втечнен газ в Катар да достигне 77 млн. тона годишно, което е около една трета от световното производство.

За да разшири износа си на газ, Катар планира да създаде през следващите години и флот от 54 танкера за пренос на втечнен газ, като големите от тях са с вместимост 266 хил. куб. метра.

Още от енергийния форум в София:

Първанов: Инвестициите ще повишат сигурността на газовите доставки

Газпром засега няма да преразглежда договора си с Булгаргаз

Димитров: Кризата ще ускори реализацията на енергийните проекти

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още