IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акция на седмицата – Химимпорт

Книжата на дружеството поскъпнаха със 135,7% от дъното на 24 февруари до 22 април

09:08 | 25.04.09 г.
Акция на седмицата – Химимпорт

Химимпорт АД отчете 135,7% ръст на акциите си от дъното на 24 февруари 2009 г. при 1,14 лв. до 2,687 лв. за брой на 22 април, когато бе обявено увеличението на акциите на компанията. Последва спад в цената им с около 14% до 2,24 лв. последна цена днес.

Новата емисия ще е до 90 млн. привилегировани акции с гарантиран дивидент от 9% от емисионната стойност. Според информация от пресцентъра на Комисията за финансов надзор проспектът е внесен на 16 април тази година и на база на тази дата емисионната цена е 2,22 лв. за акция, тъй като се изчислява на база средната пазарна цена в 10-те дни преди внасянето (включително деня на внасянето), плюс 22%. Ако цялата емисия бъде записана, капиталът на дружеството ще бъде разпределен в 240 млн. акции, от които 150 млн. обикновени.

Привилегированите акции се обръщат в обикновени задължително в края на седмата година или в края на третата година от издаването на емисията при достигане на борсова цена от 150% от емисионната стойност и с одобрение на Общото събрание на привилегированите акционери. Увеличението е с права.

Новите привилегировани акции на Химимпорт трябва да са по-скъпи от сегашните обикновени акции, смята Владислав Панев, председател на съвета на директорите на УД Статус Капитал АД.

Предстои публикуване на проспекта и стартиране на процедурата по увеличението на капитала.

Дали съществуващите акционери ще се възползват от възможността да осреднят цената на притежаваните акции, дали ще продадат акциите си преди старта на емисията, или ще продадат права е личен избор, заяви зам-председателя на УС на Химимпорт Александър Керезеов, като в отговор във форума на Investor.bg уточни, че мениджър по емисията е чуждестранна финансова институция.

За последните 12 месеца акциите на Химимпорт АД са загубили 72,68% от пазарната си оценка до 2,24 лв. за акция. Рекордната стойност за акция на дружеството е 19 лв., от която спадът до момента е 88,21%.

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още