IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обезщетяват ни при над два часа закъснение на автобус

В случай че не се предостави алтернативен превоз, компанията трябва да изплати цената на билета плюс 50% от стойността му в добавка

10:23 | 24.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Обезщетяват ни при над два часа закъснение на автобус

На автобусните пътници, както и на тези, пътуващи по море или по вътрешен воден път, са гарантирани редица нови права, по подобие на вече прилаганите права на пътниците на въздушен транспорт, след като Европейският парламент одобри две законодателни предложения по въпроса.

С тях се въвеждат по-стриктни правила относно обезщетяването на пътници при отмяна или закъснение на пътуването, в случай на инцидент, като същевременно се гарантира помощта за пътници с увреждания.

Пътниците в националния и международен автобусен транспорт имат право на обезщетения, когато закъснението при заминаване е по-голямо от два часа. При подобен случай компанията превозвач трябва да осигури алтернативен транспорт. Ако пътникът не приеме алтернативния превоз, тя трябва да плати обезщетение в размер от 100%. В случай че не се предостави алтернативен превоз, компанията трябва да изплати цената на билета плюс 50% от стойността му в добавка.

Според депутатите пътниците трябва да получават компенсация от компанията, равна на 50% от стойността на билета, дори ако приемат осигурения от компанията алтернативен превоз.

Що се отнася до закъсненията при пристигане от над два часа, пътниците ще имат право на обезщетение на стойност 50% от цената на билета, в случай че закъснението е причинено поради небрежност на шофьора или техническа повреда на превозното средство.

Автобусните компании се освобождават от тези отговорности, ако докажат, че отмяната или закъснението са предизвикани от обстоятелства, които не са свързани с предоставянето на автобусните услуги, които не са могли да бъдат предотвратени, или поради небрежност на пътник.

Без да губят правото си на превоз, пътниците могат да искат обезщетение от компаниите за морски и речен транспорт, когато пристигат със закъснение. Минималните равнища на обезщетения са 25% от цената на билета за закъснение между един и два часа, 50% от цената за закъснение от два часа и повече или 100% от цената, ако превозвачът не осигури алтернативни транспортни услуги при приемливи условия или информация за алтернативен транспорт.

Ако на пътника са причинени телесни повреди или в случай на смърт в резултат на произшествие при автобусен превоз, транспортната компания трябва да заплати авансово, в срок от 15 дни, част от дължимото обезщетение в зависимост от причинените вреди. При смъртни случаи авансовото плащане не трябва да бъде по-малко от 21 хил. евро.

За да се защитят малките транспортни фирми, ЕП прие изменение, според което компаниите не са задължени да плащат обезщетения, ако произшествието е причинено от обстоятелства извън техния контрол.

Депутатите се споразумяха да вземат предвид характерните особености на водния транспорт, дефинирайки случаите на форсмажорни обстоятелства, при които правилата за обезщетение не се прилагат: екстремни условия, свързани с теченията, силни ветрове, превишаване на определена височина на вълната и ледоход, както и при национализация, правителствена санкция, блокада, ембарго, трудов спор, стачка, локаут, прекъсване или повреда в електричеството.

Относно автобусния транспорт, членовете на ЕП подчертаха, че компаниите не носят отговорност за загубата или щетата, когато тя е причинена от обстоятелства, които не са свързани с предоставянето на автобусните услуги и които не са могли да бъдат предотвратени.

На хората с намалена подвижност не може да бъде отказвано качване на кораб или автобус, освен в случаите, когато тяхната безопасност може да бъде застрашена. В този смисъл депутатите приеха текстове, които гарантират, че увреждането на даден пътник не може да бъде използвано като аргумент за отказ на правото им на превоз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още