IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

След четири сесии възход SOFIX срещна червения цвят

Спарки Елтос и Химимпорт повлякоха пазара надолу, оптимизмът при Еврохолд намали спада

15:58 | 23.04.09 г.
След четири сесии възход SOFIX срещна червения цвят

След четири сесии с повишения, довели SOFIX до най-високото ниво за 2009 г., днес индексът падна с 2,08% до 354,29 пункта. На червено бяха и останалите три индекса на борсата в рамките на между 0,86% и 2,53%.
Рекордьорите по ръст в последния месец бяха сред най-губещите днес, като Спарки Елтос АД загуби 11,5% от стойността си до 1,7 лв. за акция, а Химимпорт се обезцени с 9,6%.

Разликата между вчера и днес е в потвърдения от КФН проспект на Химимпорт АД за увеличение на капитала с до 90 млн. привилегировани акции. По оценки на Investor.bg емисионната стойност е 2,22 лв. на акция, или цялата емисия е за 200 млн. лв. Новите акции ще могат да се конвертират в обикновени.

Предстои обявяване на дати за търговия за покупка на акции с право на участие в увеличението, за търговия с правата, за записване на новите акции, за търг за неизползваните права и за плащане на новите акции. Инвеститорите очакват публикуването на проспекта, за да анализират точно този нов вид инструмент, каквито са привилегировани акции. До момента такива е издала само София комерс Заложни къщи АД.

Другата значима новина от вчера до днес е покупката на автодилъри от Еврохолд България, което прати цените по позицията на холдинга нагоре с 2,6% до 1,19 лв./акция.

Сред дружествата с оборот над 5 хил. лв. Софарма отчете най-голям ръст, а именно 5,4% до 2,35 лв./акция. Компенсаторните записи добавиха 4,9% до 0,26 ст. за 1 лв. номинал.

Оборотът на БФБ-София достигна 2,58 лв., от които 434 хил. лв. с акции на ТБ ПИБ АД, 393 хил. лв. с акции на Химимпорт АД и 308 хил. лв. с акции на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ. С над 100 хил. лв. оборот бяха и Монбат АД, Софарма АД и ТБ ЦКБ АД.

"Прибиране на печалби наблюдавахме днес при основните позиции, търгувани на БФБ. Еуфорията през последните дни закара цените до нива, при които немалко инвеститори, включили се сравнително рано в покачването, пожелаха да реализират печалбите си. Все още се усеща колебанието на участниците за посоката на средносрочния тренд, въпреки това обаче се наблюдава активност и интерес от страна на купувачи към по-ликвидните позиции и докато продължават да се насочват пари към Българска фондова борса, ситуацията няма да изглежда толкова страшна", смята Благовест Крачев, брокер в ИП Карол АД.

Мнението е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още