IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Панев: Новите акции на Химимпорт трябва да са по-скъпи от обикновените

Причината е, че поне 3 години привилегированите акции ще получават дивидент в размер на 20 ст., смята експертът

15:44 | 22.04.09 г.
Панев: Новите акции на Химимпорт трябва да са по-скъпи от обикновените

Във връзка с потвърдения днес проспект на Химимпорт АД за издаване на привилегировани акции запитахме брокери и анализатори на какви цени би трябвало да се търгуват привилегированите акции на Химимпорт спрямо обикновените.

Въпросът е зададени, при условие, че привилегированите имат 9% гарантиран дивидент от емисионната цена 2,22 лв.*, както и право за трансформация в обикновени на третата година, ако борсовата цена е 150% от емисионната, както и задължително конвертиране на седмата година.

За следващите три години привилегированите акционери ще получат по 20 стотинки дивидент (ако емисионната цена е 2,22 лева). В същото време практиката на дружеството е да задържа печалбата си за резерви. Така че разликата в цената между двете емисии трябва да е поне 30-40 стотинки в полза на привилегированите, смята Владислав Панев, председател на Съвета на директорите на УД Статус Капитал. Все пак не е много ясно защо са й 200 млн. лв. на компания, чийто консолидиран отчет за 2008 година показва, че притежава в банкови сметки и в кеш 520 млн. лв., допълни Панев.

Повечето брокери и анализатори се въздържат от коментар по въпроса за отношението между цените на привилегированите и обикновените акции, тъй като изчакват публикуването на проспекта, за да се запознаят с всички подробности.

Потвърденият днес, все още непубликуван, проспект е за издаването на до 90 млн. привилегировани акции, спрямо сегашния капитал на дружеството от около 150 млн. обикновени акции.

*Емисионната цена от 2,22 лв./акция е изчислена от Investor.bg, на база оповестения начин, за изчисляването й.

Мнението е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още