IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ ни предупреди за опасност от 3,5% спад на БВП за 2009 г.

Засега приходите в бюджета не са окуражаващи, казаха от фонда

13:48 | 22.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ ни предупреди за опасност от 3,5% спад на БВП за 2009 г.

Бюджетът за 2009 г., който е направен през септември 2008 г., е твърде оптимистичен, правителството би трябвало да намали разходите си, защото иначе в края на годината може да имаме бюджетен дефицит от около 1 процент.

Това посочи днес на пресконференция ръководителят на мисията на МВФ за България Бас Бакер, който представи резултатите от редовното посещение на представители на фонда в България.

Бакер посочи, че засега приходите в бюджета не са окуражаващи и че дори и правителството да запази взетото през декември миналата година решение да разходва само 90% от бюджетните средства, то без допълнително ограничаване на разходите в публичния сектор, 2009 г. може да приключи с бюджетен дефицит.

Прогнозата на МВФ е, че вследствие на глобалната икономическа криза българската икономика ще се свие с около 3,5 процента за 2009 г. и с още 1 процент през 2010 г. От МВФ очакват дефицитът по текуща сметка да намалее от 25 на 12 на сто от БВП, а инфлацията в края на годината да се понижи рязко до около 1,5 процента.

Ако прогнозата на МВФ за спада в икономиката на страната се сбъдне, то се очаква безработицата да се повиши с около 4 процента, каза Бакер, цитиран от БТА.

Според Бас Бакер банковата система на България е стабилна. Той подчерта, че валутният борд дава сигурност в ситуацията на световна криза. Бакер отказа да прогнозира кога България ще се присъедини към еврозоната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още