IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН потвърди проспект за 90 млн. привилегировани акции на Химимпорт*

Гарантираният дивидент е 9%, а емисионната стойност според изчисления на Investor.bg е 2,22 лв. на акция

14:16 | 22.04.09 г.
КФН потвърди проспект за 90 млн. привилегировани акции на Химимпорт*

Комисията за финансов надзор (КФН) потвърди проспект за емисия акции от „Химимпорт” АД, гр. София, в резултат на увеличаване на капитала на дружеството. Емисията е в размер на 90 млн. привилегировани акции без право на глас, с номинална стойност 1 лев, с право на кумулативен гарантиран дивидент и гарантиран ликвидационен дял.

Позицията на Химимпорт е най-ликвидната на БФБ-София, като увеличението на капитала на холдинга е първото на борсата за тази година. Увеличението с привилегировани акции пък е второто изобщо в историята на българския пазар. Първото беше на София комерс – Заложни къщи.

Гарантираният дивидент е в размер на 9% от емисионната стойност на новата акция и гарантиран ликвидационен дял. Не е посочена конкретна емисионна стойност, но е описан начин за определянето й. Това е референтната цена, която се определя като среднопретеглена цена на една акция от изтъргуваните обеми на „БФБ-София” АД за десетте борсови дни, предхождащи деня на подаване на проспекта за публично предлагане в КФН и включващи деня на внасяне на проспекта и увеличен с 22%.

2,22 лв. е емисионната цена на привилегированите акции на Химимпорт АД, изчисли Investor.bg. Средната цена за 10-те работни дни преди внасянето на проспекта е 1,82 лв. на акция, към което добавяйки 22% се получават 2,22 лв. емисионна цена за привилегирована акция с дивидент от 9% на година. Днес акциите на Химимпорт АД приключиха търговията при цена от 2,6 лв. за акция, или със 17% над изчислената от Investor.bg емисионна цена. Така общата стойност на новата емисия при максималния размер от 90 млн. акции достига 200 млн. лв.

Привилегированите акции се конвертират в обикновени задължително в края на седмата година или в края на третата година от издаването на емисията при достигане на борсова цена от 150% от емисионната стойност и с одобрение на Общото събрание на привилегированите акционери. Дивидент от 9% годишно се дължи и при реализиране на загуба, научи Investor.bg.

Капиталът на дружеството следва да се увеличи от 149 999 984 лева до 239 999 984 лева, чрез издаване на 90 000 000 броя нови привилегировани акции, но ако бъдат записани по-малко от 90 000 000 броя нови акции, капиталът ще се увеличи само със стойността на записаните нови акции, при условие, че са били записани най-малко 63 000 000 нови акции.

Всеки акционер преди увеличението ще получи права, срещу които ще може да запише нови акции (привилегировани) или да продаде правата си. Конкретните дати за търговия на акциите с право на участие в увеличението ще бъдат обявени допълнително.

КФН вписва горепосочената емисия в регистъра си.

На днешното си заседания регулаторния орган е одобрил и промяна в устава на „Статус Имоти” АДСИЦ, гр. София, свързана с правата и задълженията на обслужващото дружество.

КФН е приела и инструкция за изменение и допълнение на Инструкция № 1 за реда и начина за служебно разпределение на лицата, неизбрали фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване (Инструкцията).

Промяната в Инструкцията е във връзка с определянето на броя на лицата, подлежащи на служебно разпределение, по критерия доходност в условията на постигнатата през последните месеци отрицателна доходност от управлението на активите на задължителните фондове. С Инструкцията се предлага критерият доходност да се изчислява правопропорционално на разликата между постигнатата от фонда годишна доходност, отчетена към края на тримесечието, предхождащо служебното разпределение и обявената минимална доходност, отчетена към края на същото тримесечие.

Предстои Инструкцията да бъде приета от Управителния съвет на НАП, след което ще бъде публикувана в Държавен вестник.

* Актуализирано в 14:16 с данните за емисионната цена и дивидента на привилигерованите акции на Химимпорт АД.

Още по темата: 

Панев: Новите акции на Химимпорт трябва да са по-скъпи от обикновените

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още