IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализаторите виждат бързия борсов ръст като отговор на предишния бърз спад

Има наваксване на пазарна неефективност и наблюдаваме все по-настоятелно пренебрегване на "лошите" новини, смятат анализатори

12:20 | 22.04.09 г.
Анализаторите виждат бързия борсов ръст като отговор на предишния бърз спад

Във връзка с над 40% покачване на SOFIX за последните два месеца и регистрираното тази сутрин повишение от близо 8% запитахме брокери и анализатори за стабилността на тренда и евентуалното влияние на приближаващите тримесечни отчети на дружествата.

- Устойчив ли е бичият пазар, който наблюдаваме, стабилни ли са достигнатите нива или има опасност от голям спад?

Илиян Скарлатов, изпълнителен директор на Кей Би Си Секюритис: Имайки предвид факта, че за миналата година след исландския индекс ENAV1, SOFIX бе най-губещият индекс в световен мащаб, уместен въпрос е дали България е най-слабата икономика в Европа, за да заслужи най-масовите разпродажби? Имайки предвид, че монетарната и банковата ни система са стабилни и че не се наложи трета страна в лицето на МВФ или ЕЦБ да се притичат на помощ, отговорът очевидно е отрицателен.

Тук се крие и причината за настоящото рали. В момента стойностите на SOFIX се възстановяват до съизмерими нива с тези на другите борсови индекси от Централна и Източна Европа. По-големият дневен ръст в процентово изражение се дължи именно на това, че трябва да бъде наваксана определена пазарна неефективност. Доколко този ръст ще бъде устойчив, само времето ще покаже. Не смятам, че някой може да даде конкретен отговор при едно 5-6-седмично движение.

Владислав Панев, председател на СД на УД Статус капитал АД: В момента пазарът е в състояние да се движи с по 10% на ден и в двете посоки. Прекалено бързият ръст може би е обоснован за голяма част от компаниите, които се търгуват на доста добри коефициенти, но е факт, че резултатите на повечето от тях ще се влошават през следващите тримесечия. Много е рано да се говори за бичи пазар, напълно е възможно сегашното поскъпване на акциите да е корекция на мечи пазар.

Преслав Китипов, директор на дирекция търговия с ценни книжа в ТБ Юробанк И Еф Джи АД: Мога да тълкувам ралито на пазара като възстановяване от резките спадове през февруари тази година. Устойчивост от +7% на дневна база не предполагам да се случи. Неизбежно е, част от инвеститорите да осребрят печалби. Въпреки това очаквам парите от такива сделки да останат на пазара.

Гено Тонев, портфолио мениджър УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД: Подобно на дъното, началото на нов бичи пазар може да бъде посочено само пост фактум. Доколко стабилни са достигнатите нива, времето ще покаже. Личното ми мнение е, че това, което наблюдаваме, не е нищо ново под слънцето и генерални изводи не трябва да се правят - след толкова силен спад и сравнително дълга консолидация е повече от нормално да станем свидетели на експлозивни повишения като сегашното.

Нашият пазар, освен неликвиден, е и такъв, на който късите продажби не съществуват на практика. Тяхната липса води до допълнителна висока волатилност въпреки широко разпространеното обратно мнение. В такава среда инвеститорите често пъти преувеличават както негативните, така и положителните сигнали, което води да брутални разпродажби в единия случай и впечатляващи със смелостта си ръстове в другия.

Дали има опасност от голям спад? Разбира се, че има - последният път, когато проверих, кризата тепърва стъпваше на наша територия, а и все още не е довършила работата си в останалия свят.

Тамара Бечева, анализатор, Елана Трейдинг: Не бих определила това, което наблюдаваме в момента, като бичи пазар. По-скоро е някакъв ентусиазъм, който започна с покупки от страна на институционалните инвеститори и в момента продължава, благодарение на индивидуалните играчи. Факт е, че „зеленият” цвят се задържа на борсата дълго време. Едва ли ще станем свидетели на някакъв голям спад, поне в краткосрочен период, но не изключвам да започне прибиране на печалбите, което да ни върне на отрицателна територия. Още повече че международните пазари са далече от стабилност и малко или много оказват влияние върху БФБ.

Петър Атанасов, инвестиционен консултант ИП Балканска консултантска компания АД: Наблюдава се покачване и на световните фондови пазари, което носи известно повишаване на оптимизма за световната икономика, вероятно това се усеща и у нас. На фона на това и на силната обезценка на българските акции до момента, някои от които можеха да се възприемат като подценени, нормално беше да видим някакво възстановяване. Дали тази тенденция ще бъде трайна зависи от много фактори - фундамента и ликвидността на пазара. Много е важно какви ще бъдат отчетите на компаниите, понеже сега, през 2009-2010, ще се види реалният ефект от кризата върху компаниите и ще видим дали акциите им са били действително прекомерно разпродадени. Но в края на краищата нашият пазар е слаболиквиден и по-значими вливания или изтичания на ресурс могат драматично да повлияят на цените.

Александър Пеев, финансов анализатор в Прайм Пропърти АДСИЦ: Твърде рано е за фойерверки на БФБ. Обемите се повишиха леко, но не случайно все още липсва намеса на по-големи играчи, а пазарът се движи от дребните инвеститори, мнозинството от които може би трейдват акциите си всекидневно. Не трябва да се забравя обаче, че цялостният ефект на борсовата търговия се равнява на нула и наблъскването на множество спекуланти по дадени позиции намалява възможностите за печалба.

Може би ситуацията и настроенията през последните седмици приличат на тези, когато бяхме свидетели на спад след спад, но този път в обратната посока. Сега, когато след всеки ръст рационалният инвеститор очаква консолидация, така и след всеки рязък спад той смяташе, че се удря ново дъно. Или в двата случая инвестициите в такива периоди са ками с две остриета – светкавична печалба и огромен риск. Но дали този отскок ще заведе индексите при фойерверките или ще ги озове в нов трап? В САЩ може и да не видим ново дъно, но на БФБ вероятността за двойно такова или значително връщане назад е огромна. В момента прекалено се отразяват настроенията зад океана след като някои макроикономически индикатори отбелязаха подобрение спрямо консенсуса, но не трябва да забравяме известните лагове както между развитието на нашата и американската икономика, така и лаговете между ръст на БВП и движенията на акциите.

В края на 2007 г. фойерверките гърмяха в България, а едвам се следяха макроикономическите показатели в САЩ. Съществуваше различие във времето както на движенията на ценните хартии така и на икономиките ни. В момента обаче корелацията между тези два капиталови пазара е толкова огромна, че като че ли купувайки си ценни книги от БФБ, си купуваме американски такива.

Разликата обаче се крие в това, че когато посоката на индексите беше надолу в период на ръст на БВП на страната ни акциите на БФБ отразяваха очакванията за развитието на нашата икономика за идните месеци вследствие на очаквано свиване на глобалната икономика, а оттам и на България като страна с отворена икономика. Набралата скорост икономика на България беше стопирана от тази криза и тази инерция все още продължава, но българската криза в целия си вид досега не е проявена. Лошите новини за липса на фойерверки тепърва предстоят и докато ние се движим с американските настроения, то в един момент ще видим истинския облик на кризата в България. Тогава в САЩ икономиката ще е започнала да се възстановява, но тук реалността допълнена още повече с политическия риск от изборите ще помрачи много бързо приготовленията за фойерверките. Или ще станем свидетели на обратното на ситуацията през есента на 2007 в България и САЩ. Нещо повече – в България не са налети пари както в САЩ.

Борислав Симеонов, брокер в ИП Делтасток АД: Причините за евентуален нов спад на БФБ биха могли да бъдат трусове на външните пазари или изключително слаби резултати на компаниите, включени в индексите за първото тримесечие на годината. Вероятността да видим рязък спад обаче според мен не е голяма, тъй като корелацията на БФБ с външните пазари вече не е толкова силна, а по-слабите резултати в отчетите са очаквани от пазара и съответно калкулирани в цените.

- Кои са основните купувачи? Физически лица, договорни фондове, пенсионни фондове, чужденци или мажоритари и инсайдъри?

Илиян Скарлатов: Сравнително ниските обеми подсказват, че чужденците изчакват по-ясни сигнали и основната двигателна сила са местните инвеститори, като най-активни вероятно са мажоритарите, които познават отлично своите компании, пазарите на които функционират и скоростта, с която ще наваксат нивата на продажби.

Владислав Панев: Като че ли на пазара в момента влиза спекулативният капитал, който има висока поносимост към риска, без значение дали става въпрос за български, или чужди инвеститори. Обратно, по-консервативните инвеститори използват момента да продадат пакетите си на по-малка загуба, отколкото ако го бяха направили преди месец. Времето ще покаже дали спекулантите са уцелили правилния момент за влизане.

Преслав Китипов: Всички видяхме, че част от мажоритарните недвусмислено показаха, че нивата на акциите са атрактивни за покупка. Инвеститорите сами могат да си направят преценка, как да изтъргуват или не тези действия. Тук е мястото да кажа, че можем само да гадаем дали купувачите са чужденци, институционални инвеститори или физически лица. Време е инвестиционната общност да бъде информирана по тези критерии и то на ежедневна база.

Гено Тонев: Нямам представа кой купува, а единствено предположения, имайки предвид еуфоричните покупки - индивидуални инвеститори и спекулативни играчи с нова доза левъридж.

Тамара Бечева: Големият брой сделки при ниски обороти показва, че основните купувачи в момента са физически лица.

Борислав Симеонов: Повишените обеми, с които пазарът тръгна нагоре, показват, че едва ли физически лица са причината за повишенията. За връщане на чуждестранни инвеститори мисля, че все още е твърде рано.

- Очаквате ли ефект от отчетите или пазарът вече е решил да ги изтълкува позитивно?

Илиян Скарлатов: Ако пазарът е оптимистично настроен, ще отчете само позитивните съобщения в отчетите. Ако е песимистичен, респективно би отчел само лошите. При нива, близки до дъното или до върха, отчетите са значително по-слаби от сентимента, те са силно определящ фактор в „средата на терена“.

Владислав Панев: Излизането на отчетите може да отбележи края на положителния импулс, ако те са достатъчно лоши. Статистическите данни показват, че през първото тримесечие икономиката е претърпяла значителен спад. Няма причина това да не се отрази на печалбите на индустриалните компании. В същото време повечето сини чипове обявиха намерението си да не раздават дивиденти. Именно разпределянето на печалби между акционерите беше една от причините за изстрелването на пазари като румънския например. Пазарът е в очакване и на новините за евентуални увеличения на капитала на големи компании, което може да се изтълкува, че те имат финансови затруднения.

Преслав Китипов: С оглед на икономическата ситуация, очакванията за отчетите са негативни и по този въпрос смятам, че на пазара има консенсус. Въпреки това наблюдавам все по-настоятелно пренебрегване на „лошите“ новини, а това също запознатите знаят как да тълкуват.

Гено Тонев: Пазарът оцени първите отчети още през февруари. Така, преди да бъдат оповестени дори, те са вече история. Оттогава досега се търгуват следващите тримесечия.

Тамара Бечева: Най-вероятно пазарът вече е включил очакванията си за отчетите в цената, но не бих казала, че те са особено позитивни. Имайки предвид продължаващата световна криза, ограниченото кредитиране и спирането на доставките на газ през януари, едва ли отчетите ще са това, което сме свикнали да виждаме. Разбира се, не изключвам възможността за изненади.

Петър Атанасов: Мисля, че все още е рано за позитивни тълкувания. Както казах, има позитивизъм не само в България, а и по-света. Освен това - „позитивно“ спрямо какво? Ако акциите са били разпродадени поради свръхконсервативни оценки за бъдещата ситуация, тогава отговорът е „вероятно да“. Но на нашия пазар голяма роля играе ликвидността, за това факторът „ликвидност“ и факторът „свръхконсервативна оценка“ влияят в комбинация. Освен това отчетите на предприятията тепърва ще започнат да отразяват ефекта от кризата. При някои по-циклични сектори ефектът ще е по-негативен, при други ще е по-слаб, за това по принцип, когато говорим за отчети, трябва да се гледа всеки сектор и компания индивидуално.

Борислав Симеонов: Ефектът, който очаквам от предстоящите отчети, е да дадат индикации как са се представили компаниите в условията на икономическата криза и да разграничат представянето им на пазара. До момента сме свидетели на движения „в пакет“ на най-ликвидните компании, без значение дали в посока повишаване или намаляване на цените им, но мисля, че скоро пазарът ще отсее добрите дружества от останалите.

Мненията са с аналитичен характер и не са препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още