IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 22 април

08:00 | 22.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 22 април

Ковачки вещае криза още 10 години

в. Стандарт

Финансовата криза ще продължи най-малко още 10 години, прогнозира бизнесменът Христо Ковачки в Хасково днес. Според него най-силно кризата ще се усети у нас тази зима и идната пролет. По думите на Ковачки сегашното ниво на безработицата у нас е от порядъка на 15-16 %, а в края на годината ще стигне нива до 20 -30 на сто, което ще доведе икономиката ни до колапс.

Всеки пети българин иска еврото

в. Новинар

Всеки пети българин е на мнение, че въвеждането на еврото у нас ще намали негативните ефекти от икономическата криза. Това става ясно от проучване на компанията Евробарометър по повод ефектите от приемането на еврото. Около една трета от анкетираните българи са на мнение, че приемането на единната европейска валута ще има по-скоро негативен ефект върху икономиката. Компанията е направила проучване и в други държави в ЕС.

Митал поиска да се върне в "Кремиковци"

в. Новинар

Индийският бизнесмен Прамод Митал иска да се върне в „Кремиковци”, съобщиха за „Новинар” информирани източници от комбината. Формалният собственик на 71 процента от банкрутиралото предприятие иска да предложи оздравителен план за завода. Според Митал, за да се подобри състоянието на „Кремиковци”, може да се инвестира в съоръжения, които произвеждат стомана от скрап. Вложения обаче не са предвидени в коксохимичното производство и доменните пещи. Преди около година предприятието, стопанисвано от индийския бизнесмен, беше обявено в несъстоятелност заради неизплатени дългове.

Путин отказа на българския Давос

в. Стандарт

Руският премиер Владимир Путин няма да присъства на предстоящата енергийна среща в София, която ще се проведе на 23 и 24 април. Информацията е потвърдена официално от говорителя на руския министър-председател, съобщи Ройтерс. Говорителят Дмитрий Песков заяви, че промяната в плана не е свързана с проблеми в преговорите с България за газопровода Южен поток. На срещата в София, наричана още "българският Давос", която е под егидата на президента Първанов, Русия ще бъде представена от министъра на енергетиката Сергей Шматко, посочи Ройтерс.

Скандален закон ще бъде приет светкавично

в. Дневник

Парламентът ще одобри безпрецедентно бързо скандалния законопроект за публичното радиоразпръскване, който във вторник беше приет на първо четене със 124 гласа "за", 43 "против" и без въздържали се. Близо три часа дебатите се въртяха не около разпоредбите, а около друг казус - в залата нямаше представител на правителството, който да защити проекта. В последния момент дойде външният министър Ивайло Калфин. Той поиска от депутатите да подкрепят законопроекта на първо четене. Калфин обясни, че този парламент е приел вече Закона за електронните съобщения, който изисква приемането и на закона за радиоразпръскването. Да се отрича необходимостта от този законопроект означава да не се спазват законите, каза вицепремиерът. Документът беше изготвен на тъмно, а негов вносител е лично премиерът Сергей Станишев.

Наши богаташи наливат парите си във ВИП имоти

в. Новинар

Богатите българи започват масово да инвестират в супер луксозни имоти у нас заради икономическата криза, която свали и цените на ВИП къщите. Хит в момента сред баровците е покупката на домове, които струват не по-малко от 1,5 млн. евро, научи „Новинар”. Сделката с такъв вид имоти е изгодна, тъй като заради кризата купувачите се отдръпнаха от пазара и собствениците бяха принудени да свалят цените, ако искат да ги продадат, обясниха брокери. По думите им в момента има стотици запитвания на седмица от чуждестранни и български предприемачи за покупка на ВИП имоти.

Варна газова столица на Балканите

в. Стандарт

Още тази година ще можем да добиваме природен газ от новото находище "Каварна" край Галата, стана ясно днес на срещата -дискусия във Варна. Според най-консервативните прогнози новото находище е с 650 млн. куб. м газ, залагаме на 800 млн. куб. м, но се надяваме на 1,5 млрд. куб м, обяви шефката на фирмата-концесионер "Мелроуз рисорсиз" Дориета Ангелова. Това означава да имаме газ през зимата ,допълни тя. Паралелният проект, над който се работи, е превръщането на изчерпаното вече находище "Галата" в газохранилище с вместимост 1,2-1,4 млрд. куб м. За целта по морското дъно трябва да се положи 7-8-километрова тръба.

Свършват парите за големи проекти в София

в. Дневник

Големи общински проекти в София може да бъдат блокирани заради изчерпването на предвидените в бюджета пари за отчуждителни процедури. Сред обектите са удължаването на метрото, строителството на колектори по програма ИСПА, както и разширяването на ключови булеварди. В началото на годината бяха заложени 14 млн. лв., с които общината да купува частни имоти, попадащи на пътя на инфраструктурни обекти. До момента са одобрени плащания за 9.5 млн. лв., каза главният архитект Петър Диков. Още 4 млн. лв. от сметката ще отидат за купуването на частни имоти за бъдещия завод за боклук край с. Яна, с което на практика парите свършват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още