IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SOFIX затвори с 2,2% ръст въпреки спадовете в САЩ, ЕС и Азия

От четирите индекса единствено BGREIT приключи с 0,5% спад

15:23 | 21.04.09 г.
SOFIX затвори с 2,2% ръст въпреки спадовете в САЩ, ЕС и Азия

SOFIX приключи днешната търговска сесия с ръст от 2,21% до 343,78 пункта, което е най-високото затваряне след дъното на 24 февруари 2009 г. В началото на сесията SOFIX отчиташе спад от над 3%, повлиян от спада с над 3% в САЩ и с до 4% на някои водещи борсови индекси в Европа вчера, както и от червената азиатска сесия.

Инвеститорите обаче успяха да обърнат водещия индекс на зелена територия, подпомогнати от засилването на борсите в Германия, Франция и Великобритания. Там индексите отчитаха ръст от около 1% и обратът в настроенията в края на българската сесия не доведе до мечи пазар у нас.

Сред ликвидните дружества с оборот над 5 хил. лв. най-голям ръст отчетоха книжата на Алкомет АД, добавяйки 15,1% до 1,73 лв. за акция. С ръст от 12,9% до 1,75 лв. за брой се отчетоха книжата на Спарки Елтос АД, след като в началото на сесията имаше спад и до 1,385 лв., последван от ръст от 27% до рекордната стойност за деня от 1,76 лв. за акция.

Книжата на Феърплей Пропъртис АДСИЦ поскъпнаха с 10,4% до 0,34 лв., а на Трейс Груп холд - с 9,2% до 41,5 лв. за акция.

Сред губещите се наредиха акциите на Девин АД със спад от 4,4% до 2,63 лв., Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ (-3,6% до 0,68 лв.) и Холдинг Пътища АД (-1,6% до 2,46 лв.).

За последния месец сред ликвидните дружества с най-голям ръст в цената са Химимпорт АД с 86,7% и ТБ ПИБ АД с 73,85%. Днес Химимпорт добави още 3,1% до 2,27 лв., като най-високата цена за деня бе при 2,413 лв., а най-ниската - при 2,02 лв.

ТБ ПИБ АД добави 6,7% към стойността си днес до 2,26 лв. при затварянето. Най-високата стойност за днес бе при цена 2,3 лв.

От четирите борсови индекса само BGREIT приключи на червено след 0,5% спад до 39,47 пункта.

Борсовият оборот достигна 2,6 млн. лв., от които 0,6 млн. лв. от сделки с АДСИЦ-ове, почти изцяло формиран от акции на Форуком Фонд Имоти АДСИЦ. За 297 хил. лв. бе оборотът с акции на Химимпорт, а за 280 хил. лв. - при Алкомет. С по около 250 хил. лв. оборот бяха книжата на Петрол АД и ТБ БАКБ АД.

„Българската фондова борса продължи с позитивното си движение от последния месец, заразена от ентусиазма основно на дребните инвеститори. Покачването на цените става със сравнително малки обеми, като големите пакети се прехвърлят на пазарните цени. Засега като че ли институционалните инвеститори, за тяхно добро или лошо, остават по-скоро настрана от вълната. Лично аз няма да се изненадам покачването на пазара да продължи още известно време, може би до излизането на отчетите за първото тримесечие“, коментира за Investor.bg Владислав Панев, председател на съвета на директорите на УД Статус капитал АД*.

„Навлизането на големите пари едва ли ще стане, преди да има ясни индикации за светлина в тунела на икономическата криза и за съставянето на стабилно ново правителство. Както прогнозирах в началото на годината, очаква ни период на силни движения и в двете посоки, и да се надяваме, че те ще бъдат по-силни в позитивната“, добави Панев.

*Мнението е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още