IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Строежът на лотове 1 и 4 от магистрала Струма може да започне до октомври

Стартът на строителството се забавя заради отчуждителни процедури, твърдят от пътната агенция

10:54 | 17.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Строежът на лотове 1 и 4 от магистрала Струма може да започне до октомври

Националната агенция „Пътна инфраструктура“ (НАПИ) има твърдото намерение до края на третото тримесечие на 2009 г. да започне строителството на Лот 1 и Лот 4 на автомагистрала „Струма”, заяви изпълнителният директор на НАПИ Янко Янков на среща в Благоевград, приключила вчера вечерта.

Искаме да започнем строителството на „Струма” до Благоевград, за да се осъществи връзката със София, е заявил каза при откриването на срещата Янков. Той е уточнил, че проектите отразяват исканията на обществеността трасето на магистралата да премине западно от р. Струма и е съобщил за вариант част от Лот 2 на магистралата - до „Антените”, също да се строи с цел да бъде изграден целият участък до Благоевград.

Стартът на строителството се забавя заради отчуждителни процедури, каза председателят на Надзорния съвет на НАПИ Иван Атанасов. В тази връзка от агенцията призовават кметовете и общините за максимално съдействие при процедирането на парцеларните планове. „От няколко месеца това не може да се осъществи, а имаме готови проекти и действащ ОВОС“, твърди Атанасов.

От своя страна началникът на отдел „Отчуждения” в НАПИ е съобщил, че вчера по обяд е приключило процедирането по парцеларните плановете на Лот 1 на автомагистралата и документацията веднага ще бъде внесена за одобрение в Министерски съвет.

Отделни отсечки от Лот 2 и Лот 3 на „Струма” са сложни като изпълнение поради характера на релефа и терените, през които преминават трасетата, и изискват по-дълги срокове, е разяснила на срещата Илиана Захариева, директор на дирекция „Инвестиционно проектиране, технически норми и правила” в НАПИ. В тази връзка Иван Атанасов е напомнил, че са предвидени около 15 млн. евро за проектиране само по Лот 3 на „Струма”, чието строителство е включено за следващия програмен период на ОП „Транспорт”. Още в края на следващата година може да се обяви и процедурата по избор на строител на Лот 2, каза още Иван Атанасов.

Ръководството на агенцията съобщи, че стартира изплащането на обезщетенията във връзка с отчуждителните процедури по изграждането на участъка Симитли – Градево – Предела – Разлог.

До края на месеца ще се подновят и процедурите за строителството на отсечката Юндола – Якоруда – Разлог по проект „Транзитни пътища V”, както и участъкът Банско – Разлог, съобщиха още от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още