IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 17 април

07:45 | 16.04.09 г.
Преглед на печата за 17 април

София смени скандални общински шефове
в. Сега

С цената на политически скандал и импровизирана стачка на паяците Столичният общински съвет вчера освободи шефа на общинското "Паркинги и гаражи". Николай Александров си тръгва заради феодално управление на фирмата и съмнения за сериозни нарушения. С нов изпълнителен директор ще е и скандалната "Софийски имоти", чийто директор Александър Шопов се маха след нееднократни откази на дружеството да изпълнява разпореждания на общината.
Решението беше взето след мъчителен двучасов дебат. По време на дискусиите се разбра, че срещу рокадите е имало сериозен политически натиск, а председателят на СОС Андрей Иванов открито заяви, че е получили 3 предупредителни обаждания срещу смените. Стигна се и до открито противопоставяне в рамките на ГЕРБ.

Половин България е пред проблеми с отпадъците
в. Сега

136 от общо 264 общини в България ще трябва да депонират боклука си на сметищата на свои съседи. Това стана ясно от изказване на екоминистър Джевдет Чакъров вчера. Причината е, че страната ни все още не е изградила мрежата от 55 регионални депа. Според поетия пред ЕС ангажимент България трябва да затвори общинските сметища, където в момента се изхвърля боклук, на 19 юли. След това отпадъци ще се депонират на регионални сметища. В момента обаче са построени само 27 депа, т.е. по-малко от половината. Тъй като ангажиментът няма да бъде изпълнен в срок, общините без депа ще трябва да карат отпадъците си до вече готовите сметища на съседите си.

Кръчмите за непушачи с по-ниски данъци
в. Стандарт

Заведенията, в които не се пуши, да плащат наполовина по-ниски данъци. Това предлага шефът на ресторантьорите в София към Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация (БХРА) Атанас Димитров. Така ще се компенсират собствениците на кръчми за очакваната по-малка посещаемост след 1 юни 2010 г., когато влезе в сила пълната забрана да се дими на обществени места. Държавата да се погрижи с рекламни кампании да ограничи пушенето сред децата и тийнейджърите, вместо да съсипва бизнеса по време на криза, поискаха хотелиери.

Фирми ще си разменят персонал
в. Новинар

Фирми ще сключват договори помежду си за размяна на работен персонал. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, одобрени от правителството вчера. Според измененията предприятие, което е сключило с работник постоянен трудов договор, може да го препрати на работа в друга фирма за определен период от време.
Двете предприятия трябва да сключат договор, който определя продължителността на временната заетост на работника, както и размерът на основния и допълнителен платен годишен отпуск.

Газпромбанк може да отпусне заем за АЕЦ "Белене"
в. Дневник
 

Русия е посочила Газпромбанк като една от банките, които могат да отпуснат експортен кредит на Националната електрическа компания (НЕК) за АЕЦ "Белене". Това съобщи управителят на "Риск инженеринг" Богомил Манчев, компанията е технически консултант по проекта заедно с "Парсънс". Преди две седмици при посещението си в Москва министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров поиска руската страна да финансира строителството на новата ядрена централа, като отпусне заделените 3.8 млрд. евро в бюджета, но до момента нито НЕК, нито министерството огласяваха конкретни параметри на руската оферта.

Агенцията за приватизация продава база "Русалка"
в. Дневник

Агенцията за приватизация (АП) търси оценител за продажбата на почивна база "Русалка" , правоприемник на имотите в почивната база на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) край Варна. Това става ясно от обявата е публикувана в сайта на АП.
Станцията бе закрита с решение на Министерския съвет през 2004 г. Идеята на кабинета бе активите на почивната база да преминат в обособено търговско дружество, което да премине на самоиздръжка.

Пускат имение на Гяуров в каталога на "Кристис"
в. Новинар

Заможни клиенти проявяват силен интерес към луксозната резиденция на известния оперен певец Николай Гяуров в кв. "Бояна", научи "Новинар". От компанията за продажба на луксозни имоти "Юник Естейтс", която движи сделката за продажба на имота, обясниха, че цената му е конфиденциална.
Интересът към имота е изключителен, потвърдиха обаче те. Сделката ще се реализира не както при продажбите на обикновени имоти. Желаещите да станат собственици на резиденцията подават оферти с примерни цени на компанията, откъдето преценяват колко се доближава сумата, която са готови да дадат кандидатите, с оценката на "Юник Естейтс".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още