IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Fitch: България и Румъния ще могат да влязат в еврозоната през 2015

От агенцията не очакват ЕС да разхлаби политиката си относно критериите за присъединяване към еврозоната

17:54 | 16.04.09 г.
Fitch: България и Румъния ще могат да влязат в еврозоната през 2015

Румъния и България ще могат да приемат еврото през 2015 г., се посочва в прессъобщение на рейтинговата агенция Fitch, цитирано от румънския сайт Hotnews.ro.

Агенцията подчертава, че не очаква ЕС да разхлаби политиката си относно критериите за присъединяване към еврозоната и че при определяне на рейтинга на страните от Източна Европа не се вземат предвид очакванията им да им бъде позволено да се присъединят към еврозоната, без да отговарят на критериите от Маастрихт.

Рейтинговите оценки на Fitch за Източна Европа не вземат предвид очакванията ЕС да разреши ускореното приемане на еврото в отговор на настоящата икономическа криза и на финансовия натиск, с който се сблъскват много от страните в региона, казва Едуард Паркър, който ръководи отдела за развиващите се икономики в Европа в компанията.

Fitch смята, че присъединяването към еврозоната на страните от източната част на ЕС ще има подчертано положителен ефект и ще намали рисковете от валутна криза.

От агенцията изчисляват, че Румъния и България ще се присъединят към еврозоната през 2015, докато Естония, Литва и Полша през 2013, а Чехия и Унгария – през 2014.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още