IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производители на биоетанол негодуват срещу готвени законови промени

Според производители при смесване на горивата с биоетанол цената на бензина би била поне с 10 ст. по-ниска от пазарните в момента

11:06 | 15.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Производители на биоетанол негодуват срещу готвени законови промени

Готвени от икономическото министерство промени в Закона за възобновяемите енергийни източници и биогоривата на практика ще спрат производството на биоетанол в страната, смята председателят на Националната асоциация по биогорива в България (НАББ) Димитър Замфиров.

Според него сегашния закон в частта за биогоривата не се изпълнява вече повече от една година. С готвените промени се цели „насърчаването” на производството и потреблението на биогорива в страната, но това ще се извърши чрез премахване на задължителното смесване на бензини с биоетанол, посочва Замфиров в съобщение до медиите.

По думите му България е единствената страна в ЕС, която не използва биогорива.

„Производителите на биогорива у нас вече направиха голяма отстъпка, като приеха намаляването на процента на биодизел, който задължително трябва да е смесен с нефтеното дизелово гориво от 5 на 2%. Но категорично не могат да приемат 5% биогорива да се достигнат в необозримо бъдеще“, коментира председателят на НАББ.

Той посочва още, че при смесване на горивата с биоетанол цената на бензина би била поне с 10 ст. по-ниска от пазарните в момента.

По повод становище на „Лукойл България“, че не може да смесва произвеждания от него бензин с биоетанол, от НАББ са се обърнали към Европейската асоциация по биоетанол. Нейният председател Роб Виерхоут е изпратил официално писмо до българската асоциация по биогорива. В него се казва, че използвайки компонент за блендиране с кислородсъдържащи съединения, това е само един от начините за превръщане на етанола в петрол.

Около 75% от използвания етанол в петрола в Европа, влиза в петрола чрез етил-третичен-бутил етер. През 2008 г. повече от 2 млрд. литра етанол са били използвани по този начин в Европа.

Все още е сравнително лесно да направиш компонент за блендиране с кислородсъдържащи съединения и водещите петролни компании правят годишно около 20 млн. тона от него, повечето от който изнасят за САЩ или Африка. Ако „Лукойл България“ не иска да използва етил-третичен-бутил етер, защото няма такава инсталация или защото не се произвежда в България или в близък район, тогава те биха могли да смесят етанола директно от следващия месец“, се посочва в писмото на Виерхоут.

През месец май новият европейски закон за качествените стандарти при горивата ще се публикува. Той ще позволява директно смесване, т.е. превръщане на етанол в гориво без да е нужен компонент за блендиране с кислородсъдържащи съединения. Новият закон също позволява смесване до 10%, вместо досегашните 5%, пише още председателят на европейската асоциация по биоетанол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още