IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 15 април

08:01 | 15.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 15 април

Дупка от 3,5 млрд. зейва в бюджета

в. Стандарт

3,5 млрд. лв. от предвидените приходи в бюджета за 2009 г. няма да бъдат събрани заради кризата. Неизпълнението ще наложи задействане на правилото 10% от предвидените разходи за министерствата да бъдат спестени, за да приключи бюджетът 2009 г. с малък излишък. Това пише в специален доклад на Международния валутен фонд за България.

Днес зпочна мисия на МВФ у нас, целта на която е да се запознае с икономическата ситуация в страната. Шефът на мисията за България Бас Бакер се срещна с министъра на финансите Пламен Орешарски. Най-драматична е ситуацията с очакваните приходи от ДДС, където се очаква да не се съберат близо 3 млрд. лв. от предвиденото.

Кабинетът ще плаща с празен чек за чистенето

в. Дневник

Шест дни след като правителството обяви кризисно положение заради боклука в София, още не е ясно колко ще струва предизборното усилие. Извиканите по спешност нови чистачи "Новера", "Искър 2000", СОДОС и държавните "Строителство и възстановяване" и "Транспортно строителство и възстановяване" трябва да получат пари от бюджета за извозването на отпадъците, миенето и метенето на улиците. Те чистят на много по-ниски цени от наетите от общината фирми, каза във вторник премиерът Сергей Станишев. Малко след това обаче той призна, че все още не са ясни конкретните параметри на финансирането. Проектопостановлението за определяне на заплащането на петте фирми беше готово още в понеделник вечерта. Документът е написан от кризисния щаб. В него няма конкретни числа, каза говорителят на щаба Чавдар Георгиев. 

МРРБ прави 8 години устройствен план на България

в. Сега

След 8 години опити Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) отново се закани да направи национална комплексна устройствена схема. Вчера арх. Борислав Борисов обяви, че оглавяваният от него Национален център за териториално развитие (НЦТР) ще се заеме с изготвянето й.

Законовото изискване за такава схема е още от 2001 г. Тя трябва да показва селищата, курортите и резерватите, да посочва възможностите за развитие и разрастване на отделните видове територии и да не позволява вредни и унищожаващи природата строежи.

Банките се отказват от дивиденти

в. Дневник

Банките капитализират печалбите си за миналата година, както обещаха на БНБ. Това показва проучване на "Дневник" сред кредитните институции. Около края на първото тримесечие започва "сезонът" на годишните общи събрания. На тях едно от решенията, които се взимат от акционерите, е за съдбата на финансовия резултат за изминалата година. Очертаващата се на този етап тенденция е отказ от разпределяне на дивиденти от българските банки и заделяне на печалбите за подсилване на капиталовата база. Такава беше и препоръката на централната банка, отправена към кредитните институции още през октомври миналата година. Чрез капитализирането на финансовия резултат се създава допълнителен буфер, който е важен в условия като сегашните - на глобална криза.

ЕВН с интерес да строи централата "Горна Арда"

в. Новинар

Австрийският консорциум ЕВН, който е собственик на електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора, както и на "Топлофикация Пловдив", е заявил интерес да купи дела от 67 процента на турската компания "Джейлан холдинг" в проекта за изграждане на каскадата "Горна Арда". Това каза вчера зам.-министърът на икономиката Валентин Иванов.

Очаква се, след като бъде уточнена паричната стойност на дела на турската фирма, да бъде създадено смесено дружество между австрийската компания и Националната електрическа компания, която притежава останалата част от „Горна Арда”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още