IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Булгаргаз прибирала таксите на Булгартрансгаз от транзит, ДКЕВР я глобява

Другата основна причина за санкцията, чийто максимален размер е 1 млн. лв., е закъснялото внасяне на бизнесплан на дружеството

15:16 | 14.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз прибирала таксите на Булгартрансгаз от транзит, ДКЕВР я глобява

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е изготвила наказателно постановление срещу газовата компания „Булгаргаз“ и след изтичане на 14-дневния срок за обжалване ще й наложи санкция по четири основни забележки, констатирани в регулаторния одит, съобщи председателят на ДКЕВР Константин Шушулов.

Санкцията може да бъде от 20 хил. до 1 млн. лв. по преценка на комисията, обясни Шушулов, цитиран от БТА. Основните нарушения на „Булгаргаз“ са закъснялото внасяне на бизнесплан на дружеството в регулаторната комисия, както и вземане на таксата за транзит на природен газ в дружеството „Булгаргаз“ вместо в „Булгартрансгаз“, като тази практика е била прекратена едва в края на 2008 г.

ДКЕВР е отбелязала в доклада си, че газовото дружество трябва да събира вземанията си, но това не е констатация, по която „Булгарагаз“ ще претърпи санкция, каза Шушулов. Топлофикационната дейност е в услуга на обществото и прекратяването й еднозначно от страна на доставчика на природен газ при неизпълнение на задълженията по двустранните договори не е най-доброто решение за оказване на натиск върху длъжниците, заяви председателят на ДКЕВР.

Шушулов посочи, че ще се търсят решения посредством събирането на двете страни за уреждане на спора в ДКЕВР. Регулаторната комисия е обърнала внимание на собствениците и принципалите на „Булгаргаз“ и дружествата длъжници, че дълговете трябва да се погасяват.

Ситуацията с „Кремиковци“ е много болезнена тема за българското общество, посочи Шушулов. 5000 души работят там, дружеството е източено, водят се дела, но спирането на доставките на газ от страна на „Булгаргаз“ и затварянето на комбината очевидно не може да стане без съгласието на обществото, на синдикатите и правителството, заяви той.

По отношение на дълговете на топлофикационните дружества към „Булгаргаз“ Шушулов отбеляза, че голяма част от задълженията на „Топлофикация София“ са погасени един път с решение на правителството и един път с решение на Българския енергиен холдинг за отпускане на заем към топлофикацията.

Част от дълговете си са погасили и топлофикациите в Бургас и Плевен, докато топлофикационните дружества в Шумен и Враца са в лошо финансово състояние, коментира Шушулов. Според него столичната топлофикация формира почти целия топлофикационен сектор в страната и затова е нормално, че не може да бъде оставена да фалира. Проблемът с дълговете на топлофикациите не трябва да се политизира, подчерта председателят на ДКЕВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още