IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Планират дружество за „зелена“ енергия към енергийния холдинг

Плановете са новата компания да заработи от 2010 г.

14:36 | 14.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Планират дружество за „зелена“ енергия към енергийния холдинг

Български енергиен холдинг (БЕХ) предвижда да създаде в своята структура компания за развитие на възобновяеми енергийни източници - за производство на енергия от вятър, слънце, вода, биомаса, заяви днес пред журналисти изпълнителният директор на БЕХ Галя Тошева.

Тошева посочи, че в момента се прави анализ на потенциала и възможностите за развитие пред една подобна компания. Плановете на холдинга са до края на годината да бъде създадено дружество със специална инвестиционна цел и от 2010 г. то да заработи.

Водноелектрическите системи (ВЕЦ) имат функция на балансиращи мощности и затова те ще останат в системата на НЕК, каза Тошева, цитирана от БТА. Тя обясни, че ако бъде създадена, новата компания ще се занимава изключително с проекти за „зелена“ енергия.

Тошева каза в отговор на въпрос, че БЕХ продължава да води разговори с „Газпром“ по проекта „Южен поток“ и по новия договор за доставка на природен газ за България, но и по двете теми няма подписани споразумения. Развитие няма и по темата за строителството на АЕЦ „Белене“, коментира Тошева. Тя посочи, че българската страна има партньор в лицето на германската компания RWE и по проекта „Белене“ вече трябва да се говори съвместно с този партньор.

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Валентин Иванов каза пред медиите, че на правителствено ниво в момента се обсъждат два нови проекта - изграждането на мултифункционални хидроенергийни обекти по река Дунав между Никопол и Турну Мъгуреле и между Силистра и Кълъраш. Иванов посочи, че идеята за тези проекти не е нова. По оценка, правена през 2002 г. , изграждането на двата обекта е щяло да струва 4,2 млрд. евро.

Старият технически проект е предвиждал издигане на нивото на реката с около 15 сантиметра посредством диги, поясни Иванов.

Иван Желязков, заместник-председател на Съвета на директорите на НЕК, поясни, че хидропотенциалът в тази част на Дунав е много добър. За да се направи съвременна водноелектрическа централа се изисква много силен, защитим проект и намиране на външен инвеститор, защото към днешна дата двата проекта вече са значително по-скъпи, коментира Желязков.

Заместник-министър Иванов съобщи пред медиите още, че се очаква до месец да бъде подписано споразумение с новия австрийски инвеститор за изграждане на проекта „Горна Арда“. Състоянието и тенденциите при развитието на вятърната и хидроенергетиката в България и региона бяха обсъдени днес на конференция с участието на експерти и представители на МИЕ, БЕХ и фирми от бранша.

БЕХ беше официално регистриран в средата на септември миналата година и в него влизат държавните дружества - „Национална електрическа компания” ЕАД, „Булгаргаз – Холдинг” ЕАД, „АЕЦ Козлодуй” ЕАД, „ТЕЦ Марица Изток 2” ЕАД, „Мини Марица Изток” ЕАД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още