IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

НАП и бизнесът търсят начини за по-лесно плащане на данъци и осигуровки

Работна група на ведомството и бизнес организацията ще търси начини да се намали броят на платежните нареждания за данъци и осигуровки

12:54 | 14.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
НАП и бизнесът търсят начини за по-лесно плащане на данъци и осигуровки

Работна група от Националната агенция за приходите (НАП) и Българската стопанска камара (БСК) ще търси възможност да се опрости плащането на данъци и осигурителни вноски, съобщиха от камарата.

Това е било решено на проведена в понеделник работна среща между ръководствата на НАП и БСК.

Председателят на камарата Божидар Данев е отбелязал, че средно годишно бизнесът в България плаща по 140 млн. лв. под формата на такси за платежни нареждания към бюджета. Работната група ще търси начини да се намали броят на платежните нареждания за данъци и осигуровки.

НАП подкрепя идеята на БСК всеки касов апарат в страната да бъде свързан с компютърните системи на приходната агенция, стана ясно още по време на срещата. По този начин значително ще се подобри контролът върху укриването на обороти. „За да се осъществи идеята, са необходими политическа подкрепа и съответните законодателни изменения”, каза изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов. По думите му, преди въвеждането на тази мярка трябва да се извърши и анализ на разходите и ползите.

От БСК са подкрепили намеренията на НАП да електронизира процеса по издаване на удостоверения за дължими данъци и осигурителни вноски, като даде достъп на търговските банки до информационните системи на агенцията. От своя страна НАП е възприела положително предложението на БСК чрез промени в Закона за ДДС, по избор на данъкоплатците, периодът за приспадане на данъчния кредит да стане плаващ – между 3 и 12 месеца. Създаването на „златна книга” на коректния бизнес е било сред другите обсъждани по време на срещата теми.

Най-оптимистичният вариант на прогнозата за изпълнението на бюджетния план до края на 2009 г. на ръководството на НАП предвижда 5% по-малко приходи от данък върху доходите на физическите лица спрямо плана за 2009 г., което прави обаче 12% повече спрямо 2008 г; 14% по-малко от предвиденото за 2009 г. от корпоративен данък, което е 2% повече от 2008г.; 22% по-малко събрано ДДС, което обаче е 6% повече от 2008 г.

По отношение необходимостта от по-бързото възстановяване на ДДС на фирмите от приходната администрация обявиха, че съществуващите 560 млн. лв. невъзстановен данъчен кредит за първото тримесечие на тази година вече са достигнали 400 млн. лв., а до средата на април постепенно ще бъдат сведени до около 300 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още