IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дупката в търговското салдо през февруари се свива с 50 на сто

Износът бележи спад през февруари на годишна база от 26,8 на сто до 1,728 млрд. лв., а вносът намалява с 32 на сто до 2,415 млрд. лв.

14:01 | 13.04.09 г.
Дупката в търговското салдо през февруари се свива с 50 на сто

През февруари търговското салдо на България е отрицателно, като възлиза на -687,3 млн. лв., което представлява спад от 50 на сто на годишна база, показват изчисления на Investor.bg на база предварителните данни на Националния статистически институт за външната търговия за януари-февруари 2009 г.

През януари дефицитът на търговския баланс се сви с 44 на сто на годишна база и възлезе на -664 млн. лева, показаха данни на БНБ.

Износът (FOB)* бележи спад през февруари на годишна база от 26,8 на сто до 1,728 млрд. лв., а вносът (FOB) намалява с 32 на сто до 2,415 млрд. лв.

В сряда Българска народна банка ще публикува данните за текущата сметка (в която се включва търговският баланс), финансовата и капиталовата сметка. Най-голям дял и съответно най-голямо влияние върху текущата сметка има търговския баланс.

Данните от финансовата сметка ще покажат размера и нетния поток на преките чуждестранни инвестиции и заеми за месец февруари.

Текущата, капиталовата и финансовата сметка формират платежния баланс на страната за периода, с чиято стойност се коригират активите на Управление „Емисионно“ на БНБ (Валутния борд). През февруари последните намаляха с 214 млн. лв.

*Според съвместната методология на БНБ и НСИ износът на страната се отчита по цени FOB, а вносът - по цени CIF, като за нуждите на платежния баланс общият внос се преизчислява по цени FOB. FOB отчита само цената на стоките и транспорта до напускане на границата, докато CIF включва застраховка и доставка до купувача

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още