IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Албена АД

През седмицата две сделки, по които страна беше туристическото дружество, покачиха оборота същия ден до близо 47 млн. лв.

10:30 | 11.04.09 г.
Акция на седмицата – Албена АД

Двете сделки по прехвърлянето на почти 100% от капитала на Интерскай АД и на пакета от над 2,2 млн. акции от капитала на Албена Инвест Холдинг АД покачиха оборота на борсата същия ден до почти 47 млн. лв. Главно действащо лице по сделките бе туристическата компания Албена АД, която зае позицията едновременно на купувач и на продавач.

Първоначално чрез банков кредит Албена закупи чрез две сделки на регулирания пазар 99,99% от капитала на летищния оператор Интерскай АД за 22,6 млн. лв. Последното беше листнато на БФБ на 25 март.

Малко по-късно в една сделка на извънрегулирания пазар мина пакет от над 2,2 млн. акции от капитала на Албена Инвест Холдинг АД при цена 10,15 лева за брой, или много над текущата пазарна цена на книжата на туристическия холдинг, която към момента бе 3,3 лева за акция на регулирания пазар.

Според съобщение на Албена АД чрез Бюлетин Investor.bg „сделките са в интерес на двете дружества, тъй като по този начин се намаляват кръстосаните участия и се опростява холдинговата структура“.

Интерскай АД реализира за 2008 година 15 хил. лв. счетоводна печалба и 960 хил. лв. приходи.

За 2008 г. Албена АД отчете 21,7% спад на печалбата на годишна база до 13,9 млн. лв. и 2,19% ръст на продажбите до 96,3 млн. лв.

През сезон 2008 г. к.к. Албена АД е посрещнал близо 209 хил. гости. Спрямо 2007 г. се отчита спад от 3% в броя на нощувките и промяна в структурата на пазара по държави. Реализираният по-малък брой нощувки е основно за сметка на тези в по-ниския ценови сегмент на сезона през месеците март, април, май, септември и октомври.

От Албена АД очакват през настоящата година по-малко нощувки и заетост с оглед на световната финансова криза.

От 23 март акциите на Албена АД бяха добавени към базата на BG40. Книжата на дружеството са част от структурата и на SOFIX.

През изминалите четири работни дни (в петък БФБ беше затворена) акциите на Албена поскъпнаха с 6,25 на сто до 17 лева за брой.

Свързани компании:

Албена АД(ALB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още