IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БАЛИП иска възможност за прехвърляне на неактивни инвеститори

Постигнато е и съгласие за предоставянето на исканата от КФН информация

11:54 | 10.04.09 г.
БАЛИП иска възможност за прехвърляне на неактивни инвеститори

На проведената вчера среща между УС на Българска асоциация на инвестиционните посредници (БАЛИП) и заместник-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност" Димана Ранкова са дискутирани евентуални промени в Наредба № 23 и Наредба № 38, които биха дали възможност за прехвърляне на неактивни сметки на клиенти на инвестиционните посредници в Регистър "А" на Централния депозитар, съобщиха източници от БАЛИП.

Когато са при посредник, клиентските сметки се водят в регистър „Б“ на Централен депозитар. В този случай посредниците плащат такси за гаранционен фонд и върху неактивните клиенти.

Обсъдено е и квалифицирането на допълнителни категории инвеститори като професионални, което отново е свързано с таксите за гаранционен фонд, каквито се внасят за непрофесионалните инвеститори.

„Постигна се съгласие информацията, касаеща клиентите на инвестиционните посредници и управляващите дружества, да бъде предоставена в един по-дълъг период от време с оглед обема и спецификата й, като допълнително ще бъдат прецизирани някои детайли, свързани с формата и съдържанието на информацията и източниците за осигуряването й“, се казва в съобщението по повод питането на БАЛИП относно искането на КФН за списък на клиентите , имащи покупки за над 100 000 лв. в последните пет години.

Вчера КФН уточни законовите си правомощия да изисква информация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още