IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С 10% падат приходите във вътрешната търговия за февруари на годишна база

Силен спад се отчита в продажбите на автомобили, компютри и комуникационна техника

11:19 | 10.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
С 10% падат приходите във вътрешната търговия за февруари на годишна база

Приходите от продажби във вътрешната търговия за февруари 2009 г. намаляват с 10,1% спрямо същия месец на миналата година, показват предварителните данни на националната статистика.

В търговията на дребно е отчетен спад от 6,4%, който е резултат от разнопосочните темпове на съставните групи. Увеличение се наблюдава в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (+3,8%) и в търговията с фармацевтични и медицински стоки (+3,4%), което се дължи на сравнително постоянния характер на потреблението. За всички останали групи темповете са отрицателни, като намалението засяга основно търговията с компютърна и комуникационна техника и търговията с автомобилни горива и смазочни материали, където спадът е съответно 15,4 и 11%.

В търговията на едро е регистрирано намаление от 7,9%. Ръст е отчетен в търговията със селскостопански суровини и живи животни (+18,1%) и в търговията с нехранителни потребителски стоки (+5,8%). Общото намаление е резултат от отчетения спад във всички останали групи, най-вече в търговията с машини и оборудване (-21,9%) и търговията с неселскостопански междинни продукти (-14,4%).

В търговията на едро и дребно с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт намалението е най-голямо (-31,6%).

Спрямо предходния месец януари вътрешната търговия бележи ръст от 1%. Увеличението в търговията на едро достига 2,5 на сто, което определя изцяло и общото нарастване, тъй като дейността формира около 66% от приходите за търговския сектор.

За периода януари - февруари 2009 г. приходите от продажби намаляват със 7,1% спрямо същия период на 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още