IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обявиха кризисна ситуация в София заради боклука

Национален кризисен щаб ще действа до нормализиране на ситуацията със сметосъбирането, обяви премиерът

15:41 | 09.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Обявиха кризисна ситуация в София заради боклука

Правителството реши да обяви кризисна ситуация в София заради проблемите със сметосъбирането, съобщи премиерът Сергей Станишев на специална пресконференция след днешното заседание на Министерски съвет.

Основните причини са възникналата заплаха за здравето на столичани и възможността за екологични последствия поради некачественото събиране на боклука в столицата, особено в някои райони, заяви премиерът.

По думите му решението е взето и във връзка с това, че при затопляне на времето ситуацията може по-бързо да се влоши.

За председател на Националния кризисен щаб е определен областният управител на София Тодор Модев. В щаба ще влизат и представители на Столична община и той ще действа до нормализиране на ситуацията със сметосъбирането, обяви Станишев.

Правомощията на щаба ще бъдат в две основни направления – да организира почистването на София по такъв начин, че то да се нормализира трайно, и да направи анализ на състоянието на сметопочистването и да предложи на правителството вариант за трайно решение на проблема.

За изпълнение на първото направление ще бъде изискана информация от Министерство на вътрешните работи за номерата на всички сметосъбиращи машини, за да могат те да бъдат мобилизирани в сметосъбирането.

По думите на Станишев осемте фирми, които в момента извършват сметосъбирането в столицата, ще продължат да го правят, тъй като засега няма основания за разваляне на договорите с тях.

На фирмите, които ще бъдат ангажирани допълнително със сметопочистването, ще бъдат изплащани обезщетения от държавния бюджет. Засега не е ясно колко ще струва дейността по допълнителното сметосъбиране, тъй като калкулацията ще бъде направена след извършването на работата, поясни Тодор Модев. Обезщетението ще се формира на основа извършената работа, без да се включва в него печалба.

Тъй като депото в Суходол се обявява за обект от национално значение, Станишев посочи, че това означава, че Националният кризисен щаб ще може пряко да контролира и наблюдава дейностите, свързани с депонирането на отпадъците, без обаче да се изземват правомощията на други институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още