IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 9 април

07:47 | 09.04.09 г.
Преглед на печата за 9 април

Западни компании прехвърлят бизнеса си в България
в. Новинар

Много инвеститори от Западна и Централна Европа могат да прехвърлят производствата си в България заради по-ниските цени, заявиха експерти от Световната банка на дискусия относно икономическото развитие на страната ни до 2020 година.

Според тях изместването на вложенията към България ще е резултат от световната финансова криза, тъй като в страната ни е по-евтино. За да стане това обаче, трябва да се направят структурни реформи, като водеща е борбата с корупцията, смятат експертите.

КАТ ще глобява шофьорите и електронно
в. Дневник

Нова система за плащане на глобите ще въведе до две седмици КАТ, съобщи вътрешният министър Михаил Миков. Софтуерът ще бъде изпробван два месеца. Според МВР така ще се улеснят гражданите при плащането на глобите и ще се увеличи събираемостта. По думите на Миков обаче нововъведението "няма да гарантира спирането на корупцията по пътищата".

Засега промяната ще засегне само издаването на фишове. Чрез специално устройство пътните полицаи ще маркират шофьорските книжки и ще въвеждат данните за нарушението. Оттам информацията ще отива в електронна база данни. След това чрез съобщение от мобилния си телефон или по електронен път санкционираният шофьор ще може да плати глобата.

Здравната каса е "на червено" с 200 млн. лв.
в. Дневник

Финансовата криза удари и бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като само за първите три месеца на годината в институцията са постъпили 210 млн. лв. по-малко от очакваното. Планираните приходи за тримесечието са 553 млн. лв., а по предварителни данни за този период в касата ще бъдат приведени едва 339 млн. лв. от осигуровки, съобщиха за "Дневник" от касата. От НЗОК обясниха, че ще обсъдят с Националната агенция за приходите какви са причините за намалената събираемост на вноските и ще решат какви мерки да предприемат за ограничаване на разходите. Една от възможните причини за по-малкото пари е увеличаващата се през последните месеци безработица, при която все повече хора остават без здравни осигуровки, смятат експертите.

Адвокати и счетоводители най-много пазаруват яхти
в. Новинар

Адвокати и счетоводители купуват най-много яхти в България. Това казаха за „Новинар” собственици на фирми за продажба на луксозните плавателни съдове на яхтено изложение, което беше открито вчера в „Интер Експо Център” в столицата и ще продължи до 12 април.
Заможните българи не се притесняват от икономическата криза у нас и пазаруват яхти, като държат задължително да имат кожен салон и голяма мощност, разказаха търговците. Други екстри, които богаташите искат да ползват, са душ, платформа за скачане във водата и мокър бар.

Над 10 млрд. долара трябва да са обезщетенията за тракийските имоти
в. Сега

Прецизните сметки ще надхвърлят лансираната от тракийските дружества сума от 10 милиарда долара за обезщетенията срещу заграбените имоти в Турция, прогнозира председателят на Държавна агенция "Архиви" Боряна Бужашка в Кърджали, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.
Става дума за проблема с обезщетенията за имотите на тракийските българи в Източна Тракия и Мала Азия, изоставени при принудителното им бягство през 1913 г. Според председателя на Съюза на тракийските дружества Костадин Карамитрев около 15% от населението на България е засегнато от този проблем.

Гаранционният фонд към ББР е на финалната права
в. Дневник

В ход е процедурата по договаряне на гаранции от Националния гаранционен фонд към Българската банка за развитие (ББР). Сключват се и рамкови договори с търговските банки, чиито клиенти ще се възползват от гаранциите. Това каза пред "Дневник" Ангел Геков, изпълнителен директор на ББР. С тези гаранции ще се подкрепят малки и средни предприятия, включително и земеделски производители, които изпитват недостиг от обезпечения, уточни той. Заместник-министърът на земеделието Димитър Пейчев също обясни за "Дневник", че се водят активно разговори с ББР за покриване на обезпечения по агрозаеми на дребните стопани чрез гаранционния фонд към банката. Производителите настояват за държавно гарантиране от години, като неведнъж са предлагали Държавен фонд "Земеделие" да покрива тези гаранции. Причината е, че поради липса на кредитна история голяма част от земеделците ще бъдат отрязани от предварително финансиране, което ще блокира достъпа им до европейски субсидии по програмата за селските райони, припомниха представители на различни земеделски асоциации. Първите два продукта на Националния фонд за гарантиране вече са разработени - гаранции за инвестиционно финансиране и за оборотно финансиране. И в двата случая максималният размер на покритието е до 50%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още